Od sutra besplatno testiranje na narkotike
Foto: DEA

Tribina u 12 sati

Od sutra besplatno testiranje na narkotike

Beograd -
Treba obratiti pažnju na promene u izgledu, ponašanju i stavovima, iako one ne moraju biti rezultat samo uzimanja droga već često i adolescentnih kriza, istakao je dr Aleksandar Vujošević

BEOGRAD - Stručnjaci Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti najavili su da će sutra početi akciju besplatnog testiranja na psihoaktivne supstance koja će trajati mesec dana i pozvali sve zainteresovane da posete njihovo savetovalište u Drajzerovoj ulici.

"Akcija se organizuje u okviru projekta "Unapređenje prevencije i ranog otkrivanja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u Republici Srbiji", koji finansira Ministarstvo zdravlja", izjavila je na konferenciji za novinare v. d. direktora bolnice dr Mira Kovačević. Ističući da su njihova vrata otvorena za sve koji žele da se testiraju i da od stručnjaka dobiju savete o prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, ona je dodala da bi voleli da ih poseti što više mladih kojima je potrebna pomoć.

Specijalna bolnica će sutra u 12 sati organizovati i tribinu "Rani znaci prepoznavanja zloupotrebe psihoaktivnih supstanci", rekao je nosilac projekta dr Aleksandar Vujošević i objasnio da ih roditelji često pitaju da li postoje specifični simptomi koji ukazuju na to da se njihovo dete drogira.

"Treba obratiti pažnju na promene u izgledu, ponašanju i stavovima, iako one ne moraju biti rezultat samo uzimanja droga već često i adolescentnih kriza", rekao je on.Dr Vujošević je istakao da se kod najvećeg broja mladih koji su počeli da koriste psihoaktivne supstance i pre toga mogu uočiti znaci upozorenja - od poteškoća u odrastanju i komunikaciji sa okruženjem do gubljenja interesa za uobičajene aktivnosti, zbog čega je najvažnije "da roditelji sa decom uspostave dobar kontakt".

"Promena u odnosu na ranije godine je da se osobe koje imaju rizično ponašanje lakše odlučuju da potraže pomoć stručnjaka", rekla je dr Kovačević i navela podatak da je tokom prošle godine u ovoj ustanovi lečeno oko 1.000 zavisnika, među kojima je oko 400 novih. Ona je istakla da se, u ovoj oblasti, u svim zemljama regiona uočavaju slični problemi i trendovi, a posebno karakteristična je stagnacija broja zavisnika od heroina i sve veća primena novih dizajniranih droga koje nisu na spisku zvanično zabranjenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track