MALI: Beograd na vodi je najznačajniji projekat u regionu!
Foto: Tanjug

Izlaganje pred francuskim investitorima

MALI: Beograd na vodi je najznačajniji projekat u regionu!

Beograd -
Gradonačelnik je naglasio da je Beogradu preko potrebna široka mreža metroa u narednim decenijama i najavio da će do kraja trećeg kvartala 2015. godine srpska prestonica imati plan integrisanog razvoja javnog prevoza, zajedno sa planovima za izgradnju prve, druge i treće linije metroa

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će "Beograd na vodi" biti najznačajniji projekat u regionu u narednih godinu i po dana, vredan 3,6 milijardi evra, i pozvao francuske kompanije koje imaju interesa da se uključe u izgradnju tog objekta.

Izgradnja "Beograda na vodi" treba da počne u maju 2015, trajaće oko osam godina i pokrenuće ne samo celokupni građevinski sektor, već i samu Srbije, rekao je Mali na godišnjem Samitu o javno-privatnom partnerstvu (JPP) sa predstavnicima kompanija iz Francuske.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), gradonačelnik je naglasio da je Beogradu preko potrebna široka mreža metroa u narednim decenijama i najavio da će do kraja trećeg kvartala 2015. godine srpska prestonica imati plan integrisanog razvoja javnog prevoza, zajedno sa planovima za izgradnju prve, druge i treće linije metroa.

Projekat izgradnje beogradskog metroa radiće se sa francuskim partnerima, na osnovu sporazuma vlada Srbije i Francuske iz 2011. godine, podsetio je i procenio da bi izgradnja prve linije metroa trebalo da počne 2017. godine.

Projekat deponije Vinča, vredan između 250 i 300 miliona evra, trebalo bi da se realizuje u narednoj godini po principu JPP i uz izradu fizibiliti studije i izbor konsultanta, a obuhvatiće izgradnju postrojenja za reciklažu otpada i elektranu koja će kao gorivokoristiti otpad, najavio je Mali.

Tender za rukovanje otpadom trebalo bi da bude raspisan u junu 2015. godine, precizirao je on i pozvao francuske investitore da učestvuju na tom tenderu.Srpskoj prestonici je, kako je kazao, potrebno 16 podzemnih garaža i planovi za četiri su već spremni a gradiće se po principu JPP.

Mali je naveo da su pripremljeni planovi za podzemne garaže kod Studentskog trga, Skupštine Srbije, Đeram pijace.Prema njegovim rečima, u Beogradu treba uložiti više od milijardu evra u izgradnju pet fabrika za preradu otpadnih voda, koje Grad sada nema, i izgradnju kanalizacione mreže za trećinu grada, tamo gde je nema. Dodao je da će se i ti projekti realizovati kroz JPP.

Srpska prestonica mora da uloži sredstva u poboljšanje energetske efikasnosti, izgradnju pogona za kogeneraciju energije, korišćenje geotermalnih izvora, kao i u poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvete, kazao je gradonačelnik Beograda.

Ne manje značajan projekat je proširenje kapaciteta Aerodroma "Nikola Tesla" i sledeće godine biće urađene pripreme za izdavanje tog objekta u koncesiju, najavio je Mali i podsetio da se do kraja ove godine očekuje oko 4,6 miliona putnika na beogradskom aerodromu, a u narednoj godini još više zbog novih linija Er Srbije za SAD i Kanadu i druge destinacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track