VUČIĆ: Projekat Beograd na vodi kreće u maju 2015.
Foto: Kurir štampano

Javno-privatno partnerstvo

VUČIĆ: Projekat Beograd na vodi kreće u maju 2015.

Beograd -
Sve će se to raditi, kako je rekao, u saradnji sa stranim partnerima i njihovim novcem, kako se ne bi stvarao dodatni budžetski deficit, rekao je Vučić

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da MMF insistira na bržim reformama i dodao da će u toku dana razgovarati s predstavnicima te finansijske institucije.

"Suština je u tome da MMF insistira na onome što je dobro za nas, a to je ozbiljna i sprovodljiva reforma javnih preduzeća. Ako u tome uspemo, odlično, a ako ne, ne samo da nam MMF neće pomoći, već ni sami sebi nećemo moći da pomognemo", objasnio je premijer Vučić je kazao da se Vlada Srbije bori da uredi javne finansije, ali da je problem to što su javna preduzeća uzimala kredite "koliko su hteli", a to je ulazilo u javni dug Srbije.

On je objasnio da je zbog toga stvarni javni dug oko sedam, a ne 5,6 odsto BDP i da "smo se dovoljno lagali da je manji".

Vučić je, na kritike pojedinih političara da nikakvih reformi nema, uzvratio da je jasno da vlada, naprotiv, provodi najsveobuhvatnije reforme u istoriji Srbije, za šta stižu i potvrda i priznanje iz celog sveta.

"Pravo pitanje je da li smo mi sposobni da to uradimo. Ja sam optimista", rekao je premijer.

On je ponovio procene da ćemo 2015. godine imati privredni rast u visini od 1, 5 odsto, a u 2016. i "daleko ozbiljnije rezultate".

Govoreći o ekonomskoj i fisklanoj politici, Vucić je kao najveći problem označio to što se pare za penzije i plate potroše odmah, dok sredstva namenjena razvojnim projektima ostaju neiskorišćena, a u prilog tome je izneo podatak da od 40 miliona evra namenjenih za puteve i obnovu polovina ostane neutrošena i ne ide u dodatni razvoj.

Vučić je dodao da očekuje da će se naredne godine raditi veliki infrastrukturni projekti u javno-privatnom partnerstvu i kazao da očekuje proširenje aerodroma, a da u maju očekuje da počnu radovi i izgradnja projekta "Beograd na vodi".

Sve će se to raditi, kako je rekao, u saradnji sa stranim partnerima i njihovim novcem, kako se ne bi stvarao dodatni budžetski deficit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track