(FOTO) Patrijarh Kiril osveštao Ruski nekropolj!
Foto: TANJUG - Oksana Toskić

Novo groblje

(FOTO) Patrijarh Kiril osveštao Ruski nekropolj!

Beograd -
Patrijarh Kiril se zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u restauraciji svetinje, navodeći da je to spomenik ruskim herojima koji su svoj život dali za veru, cara i otadžbinu
1 / 14 Foto: TANJUG - Oksana Toskić

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril osveštao je danas obnovljeni ruski nekropolj na Novom groblju u Beogradu, gde je sa patrijarhom srpskim Irinejem održao pomen nastradalim u Prvom svetskom ratu.

Tom prlikom patrijarsi su položili cveće na spomenik ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata koji se nalazi u okviru nekropolja koga čine još i Iverska kapela i četiri parcele na kome su sahranjene ruske izbeglice.

Pored velikog broja građana osveštenju i pomenu prisustvovali su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, reditelj Nikita Mihalkov, kao i pripadnici vojske Rusije.Patrijarh Kiril se zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u restauraciji svetinje, navodeći da je to spomenik ruskim herojima koji su svoj život dali za veru, cara i otadžbinu.

"Istovremeno to je je predivan spomenik koji simbolizje bratstvo srpskog i ruskog naroda"", poručio je patrijarh Kiril i dodao da se obnavaljajući spomenik obnavlja i naše istorijsko pamćenje i osećanja koje ispoljavamo jedni ka drugima.Ono što se danas ovde događa nema svoju vezu samo sa prošlošću već i sa budućnošću, istakao je ruski patrijarh.

"Neka Gospod Bog blagoslavi Srbiju i Rusiju, naše narode, crkve", rekao je on i zahvalio se patrijarhu Irineju što mu je omogućio da zajedno obave molitvu na svetom mestu.

Patrijarh Kiril, koji je hramu uručio ikonu Hrista Spasitelja, istakao je da je srećan što je groblje na kome su sahranjeni oficiri i vojnici ruske armije obnovljeno.

"Ovo je najveće takvo mesto u Evropi. Ovo je mesto gde je uprkos mnogim najtežim nedaćama 20. veka podignut spomenik caru Nikolaju Drugom koji nije ostavio na cedilu Srbiju i srpski narod donevši odluku da uđe u rat", poručio je Kiril.

Kompanija ""Gaspromnjeft"" bila je jedan od inicijatora projekta obnavljanja ruskog nekropolja u Beogradu, a 2009. godine je izdvojila oko 300.000 evra za rekonstrukciju centralnog dela - restauraciju grobnica i teritorije oko njih, obnavljanje zvonika koji se nalazi na parceli.Rekonstrukcija centralnog dela ruskog nekropolja uz podršku kompanije ""Gaspromnjeft"" je u potpunosti završena u oktobru 2012. godine, a svi radovi na restauraciji završeni su za stotu godišnjicu Prvog svetskog rata.

"Gaspromnjeft, nije samo najveći investitor u Srbiji, već i korporativni sponzor različitih društveno odgovornih projekata"", rekao je član upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Dibalj.

Kako je istakao, kompanija već dugi niz godina uspešno sprovodi krupne projekte u oblasti istorije i kulture, koji promovišu razvoj odnosa dve zemalja.

"Učešće u rekonstrukciji Ruskog nekropolja u Beogradu predstavlja naš doprinos očuvanju istorijskog nasleđa, upravo onog koje se odnosi na spomenike zajedničke istorije Rusije i Srbije", rekao je Dibalj, a navedeno je u saopštenju.

Rusko groblje u Beogradu je osnovano 20-ih godina 20 veka, kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pružila utočište za nekoliko desetina hiljada emigranata iz Rusije.

Na groblju se nalazi 750 grobnih mesta u kojima je sahranjeno više od 3.000 ljudi.Među onima koji su tu sahranjeni su ruski vojni zapovednici, stvaraoci u oblasti kulture, nauke i umetnosti, arhijereji Ruske pravoslavne crkve...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track