SINIŠA MALI:Odlaskom Ćirilova Beograd izgubio deo svog duha
Foto: Dragana Udovičić

Otiša najveći teatrolog

SINIŠA MALI:Odlaskom Ćirilova Beograd izgubio deo svog duha

Beograd -
"Beograd je njegovim odlaskom izgubio dragoceni deo svog duha, otelovljeni svetionik kulture i izvor opominjuće savesti. Od danas je naš glavi grad siromašniji za jednog velikog čoveka, navodi se u telegramu saučešća Siniše Malog

BEOGRAD - Grad Beograd je odlaskom Jovana Ćirilova izgubio dragoceni deo svog duha, otelovljeni svetionik kulture i izvor opominjuće savesti, navodi danas u telegramu saučešća gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Grad Beograd je izrazio žaljenje zbog gubitka velikog dramaturga, teatrologa, scenariste, pesnika, esejiste, kolumniste i književnika Jovana Ćirilova.

"Beograd je njegovim odlaskom izgubio dragoceni deo svog duha, otelovljeni svetionik kulture i izvor opominjuće savesti. Od danas je naš glavi grad siromašniji za jednog velikog čoveka", navodi se u telegramu saučešća Siniše Malog.

Jovan Ćirilov je, kako se navodi, bio osobeni znamen kulturnog života Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije, a njegovo ime bilo je poznato i uvažavano i u pozorišnim krugovima širom sveta.

"Ovaj čovek renesansnih znanja i impresivne erudicije bio je pokretački duh svakovrsnih projekata koji su obeležili kulturnu epohu u kojoj je stvarao. Skupa sa Mirom Trailović, podario je Beogradu Bitef, festival koji je postao zaštitni znak Beograda i jedna od njegovih najznačajnijih kulturnih manifestacija", navodi se u telegramu.

Gradonačelnik je naveo i da mnoga ugledna beogradska pozorišta duguju Ćirilovu značajan deo reputacije koju danas uživaju, a bio je inspiracija i uzor generacijama pozorišnih poslenika ali i stvaraocima na drugim poljima kulture."Njegova blaga i tiha, ali mudra i jasna reč često se daleko čula u buci uzburkanih epoha u kojima je živeo", zaključio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track