(FOTO) ZAVRŠENA BLOKADA FILOZFSKOG FAKULTETA: Nastava ponovo počinje u ponedeljak!
Foto: Tanjug

Neki studenti od protesta ne odustaju

(FOTO) ZAVRŠENA BLOKADA FILOZFSKOG FAKULTETA: Nastava ponovo počinje u ponedeljak!

Beograd -
Ispunili smo zahtev da studenti koji su upisali fakultet 2006/2007. godine mogu da nastave da studiraju po programu koji su upisali nećemo naplaćivati dve ispitne prijave, rekao je Arsenijević i dodao da je i treći zahtev ispunjen da peta godina, za studente upisane 2010/2011. i 2011/2012 godine bude budžetska
1 / 12 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Šestonedeljna blokada Filozofskog fakulteta u Beogradu zvanično je danas prekinuta, rekao je dekan tog fakulteta Miloš Arsenijević i dodao da će nastava početi u ponedeljak u 12 sati.

Arsenijević je na zboru studentata, kome su pristustvovali i rektor BU Vladimir Bumbaširević i profesori tog fakukulteta, rekao da je fakultet ispunio u potpunosti tri od četiri zahteva studenata i da je većina studenta odlučila da se blokada prekine.

"Ispunili smo zahtev da studenti koji su upisali fakultet 2006/2007. godine mogu da nastave da studiraju po programu koji su upisali, kao i da nećemo naplaćivati dve ispitne prijave", rekao je Arsenijević i dodao da je i treći zahtev ispunjen, jer je Vlada donela odluku da peta godina, za studente upisane 2010/2011. i 2011/2012 godine bude budžetska.

Četvrti zahtev studenata da im se omogući besplatna prijava preko 60 ESPB boda, prema njegovim rečima fakultet ne može da ispuni, jer u Zakonu o viskom obrazovanju "eksplicitno stoji da se to naplaćuje".

"Sve vreme insistiramo da blokada i protest nisu isto. Blokada nije legitimno sredstvo jer onemogućava studente koji žele da prate nastavu, a nastavnicima onemogućava pravo na rad", istakao je dekan i dodao da je Fakulktet obavezan da svima omogući pravo na rad.

"Ovo sada postaje blokada radi blokade, i nije više sredstvo za ostvarivanje cilja", dodao je Arsenijević i ponovio da je blokada i zvanično završena.

Nakon obraćanja dekana, na zboru u dvorištu Filozofskog fakulteta, nekoliko nezadovoljnih studenata reklo je da to nije bio zbor, jer predstavnicima studenata koji su blokirali fakultet nije dozvoljeno da se obrate.

Studenti, organizovani u "samoorganizovani studentski pokret" dodaju da od protesta neće odustati sve dok se zahtevi ne ispune, jer kako su istakli, "ne treba da se dižu troškovi studiranja, kada standard u državi opada".

Studenti Filozofskog fakulteta započeli su blokadu 19. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track