MILAČIĆ: Makiš 2 na probnom radu do 15. decembra
Foto: Beta

JKP Beogradski vodovod

MILAČIĆ: Makiš 2 na probnom radu do 15. decembra

Beograd -
Puštanjem u rad "Makiša 2" Beograđani će dobiti stabilnost i sigurnost u vodosnabdevanju kvalitetnom vodom i tokom najtežih perioda, kada je potrošnja najveća za vreme leta, i oko praznika Sveti Nikola u decembru, kazao je rukovodilac tog projekta u Beogradskom vodovodu i kanalizaciji, Marko Milačić

BEOGRAD - Probni rad nove fabrike vode "Makiš 2" biće završen 15. decembra i, ako svi parametri budu ogovarali potrebnom kvalitetu vode za piće, ona će biti puštena u redovan rad početkom Nove godine, izjavio je danas rukovodilac tog projekta u Beogradskom vodovodu i kanalizaciji, Marko Milačić.

On je, učesnicima regionalnog sastanka "Drinkadrija"- povezivanje radi snabdevanja pijaćom vodom u Jadranskom regionu koji su obišli "Makiš 2", kazao da se radi na jednoj liniji od dve, kapaciteta od po 1.000 litara.

"Puštanjem u rad "Makiša 2" Beograđani će dobiti stabilnost i sigurnost u vodosnabdevanju kvalitetnom vodom i tokom najtežih perioda, kada je potrošnja najveća za vreme leta, i oko praznika Sveti Nikola u decembru", kazao je on.

Po stabilizaciji tog sistema, koji je u probnom radu od 5. septembra, krenućeno u rekonstrukciju postrojenja "Makiša jedan" i Jezera, najavio je Milačić.

Koordinator "Drinkadrie" iz Instituta "Jaroslav Černi" Dejan Dimkić je naveo da je suština projekta da se bavi međudržavnim, odnosno prekograničnim vodovodnim sistemima i izvorištima, kako bi se prevazišla sporna pitanja i pronašao optimalan način za njihovo korišćenje.Srbija ima izvorišta koja deli sa drugim zemljama, najviše sa Mađarskom, ali nema prekogranične vodovode.

"Naš zadatak je da zbog naših nekoliko regionalnih sistema, gde više opština koristi vodu iz jednog vodovoda, svoja iskustva prenesemo dugima, a druge zemlje da prenesu nama svoja znanja kada su u pitranju međudržavni vodovodi", naveo je Dimkić.

Tokom dve godine trajanja projekta, predviđene su tri nacionalne radionice, prva je bila u aprilu i posvećena smanjenju gubitaka i neekonomskoj ceno vode, druga će biti posvećena kvalitetu, dok za treću tema još nije odabrana, rekao je on.

Učesnici skupa, koji je počeo juče i traje do 28. novembra, izrazili su zabrinutost zbog sve manjih količina pijaće vode u svetu, što je rezultat klimatskih promena, ali i ljudskog delovanja, pa su istakli da pitanje racionalizacije potrošnje vode postaje sve značajnije.

Na regionalnom sastanku "Drinkadria" učestvuju predstavnici svih 17 partnerskih institucija iz zemalja Jadranskog regiona: Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije, Grčke i Srbije.

Institut "Jaroslav Černi" je jedina institucija iz Srbije koja je uključena u projekat.Projekat "Drinkadria" je počeo u decembru 2013. godine i trajaće di marta 2016., a finansira se sredstvima iz predpristupnih IPA fondova EU, manenjenih prekograničnoj saradnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track