Odata pošta pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine

Odata pošta pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine

Beograd -
Beograd će nastaviti da neguje sećanje i iskazuje dužno poštovanje svima onima koji su, boreći se protiv fašizma, položili živote za svoj narod i domovinu

BEOGRAD - Član Gradskog veća Željko Ožegović položio je venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine kod hotela „Jugoslavija”. Povodom obeležavanja 71. godišnjice od početka Drugog svetskog rata u Srbiji i bombardovanja srpskih gradova, venac je položio ministar odbrane Dragan Šutanovac, predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, eskadrile „Kurjaci sa Ušća”, boračkih organizacija i udruženja.

– Šesti april je datum kada je bombardovan Beograd, ali i dan kada su se naši piloti suprotstavili daleko nadmoćnijem napadaču. Ovo je sećanje na jedno herojsko delo, na one koji su otišli u borbu za odbranu otadžbine, a znali su da se iz nje neće vratiti. Beograd će nastaviti da neguje sećanje i iskazuje dužno poštovanje svima onima koji su, boreći se protiv fašizma, položili živote za svoj narod i domovinu – rekao je Željko Ožegović.

Suprotstavljajući se mnogostruko nadmoćnijem neprijatelju, u takozvanom dvanaestodnevnom aprilskom ratu, piloti Vojske Kraljevine Jugoslavije, u gotovo beznadežnoj vazdušnoj borbi, već prvog dana oborili su nekoliko nemačkih aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja