U bombardovanju Beograda 1941. poginulo 4.000 ljudi

U bombardovanju Beograda 1941. poginulo 4.000 ljudi

Beograd -
Prve bombe počele su da padaju na Beograd dok je većina stanovnika grada mirno spavala
1 / 12

BEOGRAD – Šestog aprila 2012 godine obeležava se 71 godina od početka Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji i bombardovanja Beograda u kome je prema nekim prcenama stradalo oko 4000 beograđana.Napad na Jugoslaviju i Beograd počeo je bez objave rata.Prve nemačke bombe pale su na Beograd 6.aprila 1941. godine u 6.30 sati, dok je većina stanovnika još mirno spavala. Nemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad, a oko 16 časova iz pravca Rumunije doletelo je tridesetak bombardera Junkers popularne"štuke", iz kojih se pucalo po kolonama izbeglica, dok su panično napuštale razoreni grad.Tadašnja prestonica Jugoslavije ponovo je napadnuta 11. i 12. aprila.

Napadi su trajali i noću, a na grad je tada izručeno 440 tona smrtonosnog tovara.Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 građanina, dok neke procene govore o blizu 4.000 stradalih, objavio je RTS.Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu.

U bombardovanju je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1.888 zgrada, a delimično oštećeno 6.829, među njima i zgrada Starog dvora, čija je kupola srušena.

Gađane su gusto naseljene četvrti, bolnice, Učiteljski dom, Kalenić pijaca, Železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom.

U porti Vaznesenjske crkve pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila, a više stotina građana je stradalo kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku.

U bombarodvanju stradala i Narodna biblioteka

Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine. Bila je to jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata, objavio je RTS. U požaru posle bombardovanja nestao je ceo fond sa 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti.

Šesti lovački puk osvetlao obraz prestonice

Braneći slobodno nebo nad Beogradom, poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka, kojima se grad nažalost odužio sa velikim zakašnjenjem, tek 1997. godine, otkrivanjem spomenika na Zemunskom keju kod hotela "Jugoslavija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track