Najnovije vesti

MALE BOGINJE U BEOGRADU: Pojačan epidemiološki nadzor
Foto: Wikipedia

Institut za javno zdravlje

MALE BOGINJE U BEOGRADU: Pojačan epidemiološki nadzor

Beograd
Pooštrene mere nadzora nad malim boginjama (morbilama) uvedene su 21. novembra, a zaključno sa 31. decembrom 2014. godine, prijavljeno je 65 slučajeva sumnje od kojih je 35 laboratorijski potvrđeno

BEOGRAD - U Srbiji su pojačane mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama, a samo tokom novembra i decembra prošle godine potvrđeno je 35 obolelih od kojih je najveći broj iz Beograda, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Pooštrene mere nadzora nad malim boginjama (morbilama) uvedene su 21. novembra, a zaključno sa 31. decembrom 2014. godine, prijavljeno je 65 slučajeva sumnje od kojih je 35 laboratorijski potvrđeno, objavljeno je na sajtu Batuta.

Na teritoriji Beograda od 17. novembra prošle godine registrovan je 21 slučaj morbila i prijavljena je jedna porodična epidemija (dvoje obolelih), na teritoriji Južnobačkog okruga registrovano je devet slučajeva malih boginja.

U Mačvanskom okrugu registrovano je tri slučaja, a na teritoriji Sremskog i Južnobanatskog okruga po jedan slučaj morbila."Svi slučajevi su potvrđeni ili serološki ili PCR-om u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume na Torlaku...

Genotipizacija radiće se u referentnoj regionalnoj laboratoriji u Luksemburgu", navedeno je na sajtu Batuta.Vakcinalni status svih potvrđenih slučajeva je nepoznat ili se radi o nevakcinisanim licima, izuzev četiri obolele osobe koje su vakcinisane sa jednom dozom vakcine.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...