Sećanje na razaranje Narodne biblioteke

Sećanje na razaranje Narodne biblioteke

Beograd -
Na dan kad je bombardovan Beograd ceo fond knjiga nestao je u plamenu i Srbija je ostala bez kulturnog blaga

BEOGRAD - Narodna biblioteka Srbije obeležila je Dan sećanja na razaranje srpske nacionalne biblioteke 1941. godine, centralnom manifestacijom na Kosančićevom vencu, na mestu na kome se do početka Drugog svetskog rata nalazilo zdanje biblioteke.

Simboličnoj ceremoniji pod nazivom „Povratak knjige na Kosančićev venac” prisustvovao je ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, članovi diplomatskog kora, kao i predstavnici grada Beograda i beogradskih opština, brojnih institucija kulture, prosvete i nauke.

U ime grada Beograda članica Gradskog veća Vesna Marjanović na ruševine nekadašnje Narodne biblioteke Srbije postavila je knjigu „Kulturna riznica Beograda“.

–Danas smo se na jedan poseban i značajan način prisetili da je na dan kad je bombardovan Beograd do temelja izgorela i Narodna biblioteka Srbije i da smo tada ostali bez velikog blaga, jer ceo fond knjiga nestao u plamenu. Ovo je takođe trenutak kada treba da ukažemo na značaj obnavljanja i čuvanja institucija kulture i našeg kulturnog nasleđa, da negujemo čitalaštvo i knjigu više nego što to možda danas činimo – istakla je Marjanovićeva.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić kazao je da je današnje postavljanje knjiga na Kosančićev venac prilika da se svi podsete na nenadoknadivo stradanje nacionalne kulturne baštine.

– Nalazimo se na mestu koje je do pre 71 godinu čuvalo najveću kolekciju kulturnog blaga, a potresno je što se danas prisećamo jednog velikog zločina koji je učinjen prema kulturi jedne nacije. Naša želja je bila da makar simbolično počnemo da vraćamo knjige na Kosančićev venac, u nadi da ćemo jednog dana ovde imati zgradu nacionalne biblioteke – rekao je Ristić i zahvalio što su današnjoj ceremoniji prvi put prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora iz više od 30 država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track