SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: 41 odbornik traži promenu Statuta Beograda
Foto: Marina Lopičić

Usklađivanje sa zakonima

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: 41 odbornik traži promenu Statuta Beograda

Beograd -
Predlog su podneli iz odborničkih grupa Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Demokratske stranke Srbije (DSS)

BEOGRAD - Grupa odbornika Skupštine Beograda, njih 41, uputila je danas predsedniku i odbornicima te skupštine predlog za promenu Statuta grada, zbog usklađivanja Statuta sa zakonima koji su naknadno doneti.

Kako su saopštili iz Gradske uprave, predlog su podneli iz odborničkih grupa Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Demokratske stranke Srbije (DSS).

U Predlogu se navodi da je Statut grada Beograda donela Skupština grada na sednici održanoj 17. oktobra 2008. godine, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o glavnom gradu, čime su obezbeđene pretpostavke za primenu zakonskih rešenja u gradu.

U međuvremenu, donet je jedan broj zakona koji uslovljavaju nove promene Statutom utvrđene nadležnosti grada odnosno poslova gradskih opština. Takođe, u toku primene Statuta ukazala se potreba za preispitivanjem postojeće podele poslova između grada i gradskih opština, a u cilju efikasnijeg funkcionisanja grada na celokupnoj njegovoj teritoriji.

Cilj ovih promena trebalo bi da bude usmeren na unapređenje razvoja lokalne samouprave, njenu zaštitu, kao i ostvarivanje zajedničkih interesa grada i gradskih opština. Kako je najavljeno iz Gradske uprave, biće formirana komisija koja će se baviti izmenom Statuta, a čiji će predsednik biti gradski menadžer Goran Vesić.

Rok za izradu predloga odluke o izmeni statuta je devet meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja