VESIĆ U TORINU: Italijani, zauzmite na vreme svoje mesto! Beograd i Srbija vas čekaju raširenih ruku
Foto: Dragana Udovičić

Poziv gradskog menadžera

VESIĆ U TORINU: Italijani, zauzmite na vreme svoje mesto! Beograd i Srbija vas čekaju raširenih ruku

Beograd -
Prestonica Srbije biće najpoželjnije mesto za investicije u narednoj deceniji

BEOGRAD - Beograd će naredne decenije biti najpoželjnije mesto u Evropi za investicije, poručio je gradski menadžer Goran Vesić u Torinu.

"Naredne decenije Beograd će biti najpoželjnije mesto u Evropi za investicije. Italijanske kompanije su bile prethodnih decenija u Srbiji i zato ne propustite šansu kada mnogi žele da dođu u Beograd i zauzmite na vreme svoje mesto. Beograd i Srbija vas čekaju raširenih ruku", poručio je Vesić u Torinu, gde boravi delegacija grada Beograda.

Delegacija Beograda boravi u poseti severnoj Italiji i gradu Torinu, a Vesić je sa pomoćnikom gradonačelnika Borkom Milosavljevićem imao sastanke sa privrednicima tog regiona i čelnicima Torina kojima su predstavljeni projekti za investiranje koje je pripremio Beograd, saopšteno je iz gradske uprave.

Vesić je napomenuo da je uprava grada Beograda pripremila nekoliko intersantnih projekata za koje traži partnere, navodeći da se daleko odmaklo u realizaciji najvećeg javno-privatnog partnerstva u Srbiji za deponiju Vinča, čija je vrednost između 250 i 300 miliona evra. On je podsetio da je početkom februara istekao rok za slanje pisma o zainteresovanosti i da je 48 kompanija poslalo pismo o zainteresovanosti i pokazalo želju da investira u deponiju Vinča.

U drugoj polovini marta te kompanije će biti pozvane na konferenciju u Beograd, a raspisivanje tendera se može očekivati tokom leta ove godine, precizirao je Vesić.On je italijanskim privrednicima predočio i da se daleko odmaklo u pripremi tendera za četiri podzemne garaže, da se narednih nedelja očekuje izbor kompanije koja će da završi prvu halu na Veletržnici, a da će potom grad tražiti partnere za drugu i treću fazu...Vesić je takođe podsetio da ove godine u Beogradu kreće i trenutno najveća evropska investicija - projekat "Beograd na vodi".

Vesić i Milosavljević su posetili više javnih preduzeća u Torinu i razgovarali o njihovim iskustvima u komunalnoj oblasti, a tema razgovora su bile separacija otpada u Torinu, javna rasveta i daljinsko grejanje.Milosavljević je rekao da je dogovoreno da delegacija preduzeća "Gradska čistoća" poseti Torino i upozna se sa iskustvima tog grada u prikupljanju i separaciji otpada, a posebno u načinima komunikacije sa građanima kako bi bili motivisani da rade ovaj posao."Kada budemo završili javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča naše gradsko preduzeće treba da se pripremi za novu ulogu, a to je da zajedno sa građanima vrši separaciju otpada.

To podrazumeva da Beograd dobije kontejnere u koje će se odlagati različite vrste otpada, da građani dobiju od grada kese za različitu vrstu otpada sa bar kodom i da oni koji budu vršili separaciju kućnog otpada u različite kese dobijaju bonuse od grada u vidu popusta na račun za ovu komunalnu uslugu", rekao je Milosavljević.On je naveo da će iskustva tog grada u javnoj rasveti biti od velike pomoći, jer Beograd priprema projekat za privlačenje stranih partnera u gradsku rasvetu kroz javno-privatno partnerstvo ili ESCO projekte.U delegaciji Beograda koja danas završava posetu Torinu su i član projektnog tima Nenad Novaković i zamenik generalnog direktora preduzeća "Beogradske elektrane" Milan Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track