Mali: Lisabon će biti primer kako da uredimo priobalje u Beogradu!
Foto: Zorana Jevtic

Drugi dan zvanične posete

Mali: Lisabon će biti primer kako da uredimo priobalje u Beogradu!

Beograd -
Njihovo iskustvo može da bude dragoceno za nas, s obzirom na to da ne postoji jedinstven plan i projekat na koji način će se u narednih 20 godina razvijati priobalje Beograda, rekao je Mali

LISABON - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je danas da će strategija razvoja priobalja srpske prestonice biti urađena po uzoru na Lisabon.

Mali je danas, tokom drugog dana posete Lisabonu prisustvovao prezentaciji portugalskog projekta "Lisbon Waterfront Rehabilitation Plan", pandanu "Beogradu na vodi“.

Kako se navodi u saopštenju gradske uprave, projekat koji podrazumeva rehabilitaciju lisabonskog priobalja u dužini od 19 kilometara gradonačelniku Beograda predstavio je gradski arhitekta Lisabona Pedro Diniz.

"Njihovo iskustvo može da bude dragoceno za nas, s obzirom na to da ne postoji jedinstven plan i projekat na koji način će se u narednih 20 godina razvijati priobalje Beograda. Sa glavnim gradskim urbanistom ću pokrenuti inicijativu da raspišemo međunarodni konkurs kako bi najveće svetske firme dale ideju kako urediti prostor oko Save i Dunava", rekao je Mali.

On je precizirao da se to odnosi i na deo oko Velikog ratnog ostrva i obala dve reke od Novog Beograda do Zemuna, s druge strane od Ade Huje, do Ade Ciganlije.

Prema njegovim rečima lisabonski arhitekta Diniz započeo je taj posao pre nekoliko godina i sada, kako je objasnio, čelnici Lisabona imaju jasnu ideju kako da se pojedini sadržaji, poput stanovanja, sporta, kulture i rekreacije, uklope u viziju razvoja grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track