Prvi graditelji Novog Beograda obeležili 11. april

Prvi graditelji Novog Beograda obeležili 11. april

Beograd -
Omladina iz svih krajeva zemlje u periodu od 1948. do 1950. godine, svrstana u oko 900 brigada, sa oko 200.000 graditelja u močvari i pesku podigla je Novi Beograd
BEOGRAD - Prvi graditelji novobeogradske opštine obeležili su, u Mesnoj zajednici "Paviljoni", 11. april - dan kada je započeta izgradnja Novog Beograda.
Učesnik radnih akcija na izgradnji Novog Beograda i zamenik predsednika Odbora veterana graditelja Beograda Slobodan Ristanović podsetio je da je prvu urbanističku sliku, po kojoj je započeta izgradnja Novog Beograda, napravio Nikola Dobrović.
On je istakao da su pripreme napravljene 1947. godine, a da je godinu dana kasnije, 11. aprila započeta izgradnja.
Prema njegovim rečima, na mitingu na Ušću 1948. godine graditelje raspoređene u 19 brigada pozdravili su zvaničnici koji su govorili kako će Novi Beograd izgledati sa širokim bulevarima, tržnim centrima, školama, obdaništima...
"Prema pričama, graditelji su se skupili lako obučeni, mnogi sa značkama sa pruge Brčko - Banovići ili Šamac - Sarajevo", rekao je Ristanović koji je 1948. godine, kao akcijaš u šabačkoj srednjoškolskoj brigadi, učestvovao u izgradnji Novog Beograda.
On je podsetio da je omladina iz svih krajeva zemlje u periodu od 1948. do 1950. godine, svrstana u oko 900 brigada, sa oko 200.000 graditelja u močvari i pesku podigla pod krov stambeno naselje od 40 petospratnica na Tošinom Bunaru.
Tada su podignuti i sadašnja Palata "Srbija", hotel Jugoslavija, Studentski grad, zgrada Šumarskog fakulteta, koja je kasnije pretvorena u KBC Bežanijska kosa, desetak kilometara obaloutvrde na Dunavu i Savi.
U periodu od 1968. do 1970. godine, omladinske brigade učestvovale su u premeštanju železničke pruge na novu trasu, izgradnji deonice autoputa kroz Novi Beograd, mosta "Gazela" i uređenju parkova i ostalih zelenih površina.
Ristanović je podsetio i da su omladinske brigade 1948. -1950. godine gradile stambena naselja, poslovne zgrade, hotel "Metropol", sadašnji stadion FK "Partizan", prugu kroz Pančevački rit u dužini od 32 kilometara i niz drugih objekata na 33 lokacije u starom Beogradu.
Prema podacima, na toj velikoj saveznoj radnoj akciji omladine iz pojedinih bivših republika učestvovalo je 370 omladinskih brigada iz Srbije, 142 brigade iz Hrvatske, 93 iz Bosne i Hercegovine, 47 iz Makedonije, 16 iz Slovenije i 13 iz Crne Gore.
Na okupljanju, koje je organizovao Odbor veterana - graditelja Novog Beograda, nekadašnji akcijaši prisećali su se radnih akcija u kojima su učestvovali.
Među njima je bio i pravnik i književnik Vukadin Nešić koji je sa 16 godina, 1949, prvi put učestvovao u radnoj akciji - istovaru cigle i kreča za izgradnju Institu "Majka i dete".
Učesnik radnih akcija bio je i Dušan Vuković koji je 1948. godine nastupao za ekipu Novog Beograda u višeboju - po pet disciplina gimnastike i atletike.
"Učesnik radnih akcija bio sam 1948. i 1949. u Novom Beogradu, a pre toga 1947. i na radnoj akciji Šamac -Sarajevo", rekao je Vuković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track