SKUPŠTINA GRADA: Počela redovna sednica
Foto: Marina Lopičić

niz tema pred odbornicima

SKUPŠTINA GRADA: Počela redovna sednica

Beograd -
Pre početka sednice gradski menadžer Goran Vesić je rekao da, usvajanjem odluke o građevinskom zemljištu, gradsko građevinsko zemljište biće prodavano po tržišnoj ceni, a ne davano u zakup na 99 godina, kao što je do sada bio slučaj

BEOGRAD - U Skupštini grada Beograda danas je otvorena sednica na kojoj će odbornici odlučivati o raspolaganju stanovima Grada i o građevinskom zemljištu na teritoriji prestonice.

Kako je, pre početka sednice, rekao gradski menadžer Goran Vesić, usvajanjem odluke o građevinskom zemljištu, gradsko građevinsko zemljište biće prodavano po tržišnoj ceni, a ne davano u zakup na 99 godina, kao što je do sada bio slučaj.

Te izmene su, kako je dodao, u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji."Verujemo da će ova odluka olakšati finansiranje grada. Otkupna cena će se plaćati na osnovu rešenja, u roku od 15 dana, a ne na osnovu ugovora, kao do sada, kada je rok za plaćanje bio 90 dana", rekao je Vesić novinarima.

On je istakao i da će time biti omogućena prodaja i velikog broja "zarobljenih lokacija" koje su u vlasništvu firmi u stečaju.

Kada je reč o odluci o raspolaganju socijalno neprofitnim stanovima u vlasništvu grada, Vesić je rekao da će ta odluka omogućiti transparente konkurse.

"Na transparentne javne konkurese moći će da se prijavljuju ugrožene kategorije stanovništva - ratni vojni invalidi, mladi bračni parovi, samohrani roditelji..., svi oni koji treba da se prijave na te konkurse", rekao je Vesić.

Na sednici će biti reči i o planovima generalne regulacije za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u pojedinim delovima grada, kao i o Predlogu zaključka o usvajanju informacije o potrebi osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću "Naučno tehnološki park Beograd".

Na sednici će se odlučivati i o Predlogu plana detaljne regulacije centra Lazarevca i Predlogu plana za prostor između ulica Vuka Karadžića, Mije Aleksića, Valandovske i osnovne škole "Knez Lazar" u Lazarevcu.

Na dnevnom redu su i odluke o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd.

Nakon redovne, gradska skupština održaće danas i svečanu sednicu na kojoj će biti saopštene odluke o dodeli Nagrada grada za 2014. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track