ODBORNICI USVOJILI: Ubuduće prodaja građevinskog zemljišta umesto zakupa
Foto: Kurir

Skupština grada

ODBORNICI USVOJILI: Ubuduće prodaja građevinskog zemljišta umesto zakupa

Beograd -
Kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, gradsko građevinsko zemljište biće prodavano po tržištnoj ceni, a ne davano u zakup na 99 godina, kao što je do sada bio slučaj

BEOGRAD - Odbornici skupstine Grada usvojili su Odluku o građevinskom zemljištu, kojom se omogućava prodaja gradskog građevinskog zemljišta po tržišnoj ceni, umesto davanja u zakup.

Kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, gradsko građevinsko zemljište biće prodavano po tržištnoj ceni, a ne davano u zakup na 99 godina, kao što je do sada bio slučaj.

Te izmene su, kako je dodao, u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji."Verujemo da će ova odluka olakšati finansiranje grada. Otkupna cena će se plaćati na osnovu rešenja, u roku od 15 dana, a ne na osnovu ugovora, kao do sada, kada je rok za plaćanje bio 90 dana", rekao je Vesić.

On je istakao i da će time biti omogućena prodaja i velikog broja "zarobljenih lokacija" koje su u vlasništvu firmi u stečaju.

Odbornik Demokratske stranke Zoran Alimpić zatražio je da se predlog odluke povuče, ukazujući da ta odluka neće važiti za projekat "Beograd na vodi"."Premijer je rekao da zemljište na kojem će se graditi "Beograd na vodi" neće biti prodato, već će biti dato u zakup. Zašto?", rekao je Alimpić.

Predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević sa mesta mu je odgovorio da je za taj projekat donet Leks specijalis, kao i da je to područje proglašenom područjem posebne namene, te da za zemljište na kome će se graditi "Beograd na vodi" važe posebni propisi.

Odbornica Nove stranke Aleksandra Hristić ukazala je da odlukom nije jasno definisano na šta će Grad iskoristiti taj novac."Ko garantuje da će grad profit ulagati u projekte od javnog interesa, a ne za neke druge namene?", upitala je Hristić.

Odborni cu takođe usvojili i nekoliko planova detaljne regulacije, među kojima su Plan detaljne regulacije Lazarevca kao i planovi koji predviđaju rekontrukciju toplovodne mreže i izgradnju novih toplovoda u delovima opština Zemun, Rakovica, Savski venac i Voždovac.

Odbornici su na početku sednice, po kratkom postupku, usvojili odluku o imenovanju Vojkana Borišavljevića za umetničkog direkotra BELEFA, kao i nekoliko odluka o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track