FOTO SAMIT PRESTONICA: Siniša Mali predstavio Beograd na vodi i izgradnju stanica
Foto: Tanjug Tanja Valič

Za bolji život Beograđana

FOTO SAMIT PRESTONICA: Siniša Mali predstavio Beograd na vodi i izgradnju stanica

Beograd -
Imamo nekoliko infrastrukturnih projekata koji su veoma važni i sa čijom izgradnjom će Beograd biti rame uz rame sa ostalim svetskim metropolama", naveo je prvi čovek srpske prestonice
1 / 9 Foto: Tanjug Tanja Valič

BEOGRAD- Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas projekte od značaja za grad koji treba da doprinesu njegovom razvoju i boljem životu građana, a po čijem završetku će srpska prestonica stajati "rame uz rame" sa svetskim metropolama.

Mali je na panelu "Gradska infrastruktura i urbani razvoj" u okviru Samita prestonica, istakao značaj projekata poput Beograda na vodi, ali i izgradnje beogradskog metroa, projekta upravljanja otpadom, izmeštanja autobuske i železničke stanice…

"Imamo nekoliko infrastrukturnih projekata koji su veoma važni i sa čijom izgradnjom će Beograd biti rame uz rame sa ostalim svetskim metropolama", naveo je prvi čovek srpske prestonice.

On je prvenstveno istakao Beograd na vodi za koji je, između ostalog, rekao da će ugovor sa partnerom iz UAE biti potpisan u nedelju.

To je, kako je naveo, najveći projekat u oblasti razvoja nekretnina u ovom delu Evrope, čija je vrednost 3,5 milijardi evra, a čija će izgradnja početi na leto ove godine.Beograd na vodi će, istakao je, u potpunosti promeniti izgled prestonice, i istovremeno pokrenuti srpsku privredu i građevinsku industriju i doprineti zapošljavanju ljudi, kako iz zemlje tako i iz regiona.

"Ovo je važan projekat u koji mnogo njih nije verovalo, ali svaka država i grad, treba da imaju projekat koji pokreće privredu i ovo je taj naš projekat", podvukao je Mali i pozvao učesnike skupa da krajem leta posete Beograd, kada će početi radovi na izgradnji pomenutog projekta.

Govoreći o projektu izgradnje metroa, Mali je podsetio da je potpisan Sporazum o razumevanju sa francuskom vladom i da se radi na pripremi i dizajnu prve linije metroa, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

"Tek sa metroom, koji je strateški važan cilj, Grad Beograd će biti rame uz rame uz ostale metropole sveta", naveo je Mali.

On je naveo i da će početi premeštanje glavne autobuske stanice iz centra na Novi Beograd, kao i da će Prokop u potpunosti biti funkcionalan do 26. januara 2016. godine.Paralelno sa tim, dodao je, radi se i na izgradnji stanične zgrade, čime se stvaraju uslovi da se potpuno izmesti postojeća železnička stanica, što je predviđeno za kraj 2018. i početak 2019. godine, kada se kreće i u drugu fazu izgradnje projekta Beograd na vodi.

"Sledeće godine krećemo u izgradnju nove autobuske stanice, što znači manje gužve u saobraćaju u centru grada, manje zagađenje u tom delu grada…", podvukao je Mali.

Gradonačelnik je govorio i o beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", ističući da je on najbrže rastući aerodrom u Evropi, na kome je prošle godine zabeležen porast broja putnika od 32 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Nacionalna aviokompanija Er Srbija, dodao je, takođe beleži dobre rezultate, pa je tako prošle godine ostvarila dobit od 2,7 miliona evra, a otvoreno je i 16 novih destinacija, povećan kvalitet usluga…"Aviokompanija kao pokretač privrede vodi dalje u ekspaniziju aerodroma i doveo je i investitora koji je vezan za Beograd na vodi i to su sve slagalice koje se slažu kako za Vladu Srbije, tako i za Grad Beograd", naveo je Mali.

Kada je reč o upravljanju otpadom, on je, između ostalog, rekao da će se sređivanje deponije u Vinči i izgradnja postrojenja za preradu otpada odvijati kroz projekat javno-privatnog partnerstva, a za šta su zainteresovanost već pokazale 52 kompanije.

Mali je naveo i projekat izgradnje 16 podzemnih garaža, razvoja vodovodne mreže, izgradnje fabrika za prečišćavanje vode, ali i ESCO investiciju koja podrazumeva zamenu sijalica u gradu sa led sijalicama, za šta se traži partner.

Gradonačelnik je dodao i da se radi na razvoju elektronske uprave, unapređenju rada Beogradskih elektrana, sređivanju parkova, zelenih oaza i urbanih džepova u gradu…

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track