DO KRAJA GODINE: Beograd dobija 30 novih Ikarbus autobusa
Foto: Beoinfo

Poboljšanje prevoza

DO KRAJA GODINE: Beograd dobija 30 novih Ikarbus autobusa

Beograd -
Ugovor o isporuci 30 solo niskopodnih autobusa tipa IK 113, čije ja ukupna vrednost 5.549.964 evra, u prisustvu gradonačelnika Siniše Malog, potpisali su direktor JKP GSP Beograd Željko Milković, direktor A.D. Ikarbus Aleksandar Vićentić

BEOGRAD - Beograd će do kraja godine imati 30 novih Ikarbusovih solo autobusa, koji se nabavljaju putem finansijskog lizinga, a to će značajno doprineti povećanju kvaliteta usluge javnog gradskog prevoza, rečeno je danas posle potpisivanja Ugovora o isporuci.

Ugovor o isporuci 30 solo niskopodnih autobusa tipa IK 113, čije ja ukupna vrednost 5.549.964 evra, u prisustvu gradonačelnika Siniše Malog, potpisali su direktor JKP GSP "Beograd" Željko Milković, direktor A.D. "Ikarbus" Aleksandar Vićentić i predsednik Izvršnog odbora "Unikredit lizing Srbija" Emiliano Štajnfl.

Mali je rekao novinarima da će novi autobusi doprineti povećanju kvaliteta prevoza u gradu, kao i da je to primer da se uštede koje su ostvarene u GSP-u usmere u nove autobuse.

"Svi ti autobusi imaju ulaze za invalide, što je veoma važno, video kamere koje će biti ugrađene, kao i brojače putnika jer to želimo u novim autobusima koje budemo uvodili u saobraćaj", rekao je Mali, ocenjujući da se kupuju kvalitetna vozila.

Mali, koji se oprobao za volanom vozila, kakvo će uskoro prevoziti i građane Beograda, rekao je i da GSP-u sledi nabavka još 20 autobusa, za šta se uskoro očekuje tender, a dodao je i da će u sledećih nekoliko sedmica biti raspisan tender za pet novih električnih autobusa.

Prema njegovim rečima, jedna gradska linija će biti sastavljena od električnih autobusa što je pozitivno sa ekološkog stanovišta, a istovremeno povećava atraktivnost grada kao turističke destinacije jer nema mnogo metropola koje imaju takva vozila.

Podsećajući da je Ikarbus državno preduzeće, Mali je rekao da je reč o najvećoj porudžbini mercedesovih autobusa iz Ikarbusa, što pokazuje i da se veruje u kvalitet te kompanije.

"To je poruka i domaćoj privredi jer 50 odsto komponenata novih autobusa dolazi od srpskih dobavljača i privrede", podvukao je Mali, dodajući da se nastavlja konsolidacija GSP-a i nabavka novih autobusa i sledeće godine.

Vićentić je naveo da će građani Beograda, već za nekoliko meseci, moći da uživaju u vožnji udobnim, modernim i veoma kvalitetnim autobusima.

"Za razliku od nekih bivših vremena kada je Ikarbus bio sprečavan da učestvuje na tenderima za GSP, danas smo potpisali ugovor za izradu 30 novih autobusa", rekao je on i zahvalio Vladi Srbije, Skupštini grada i Unikredit lizingu na realizaciji ugovora.

Štajmfl je istakao da će nabavka 30 novih autobusa doprineti daljoj modernizaciji voznog parka GSP-a, a da će najveću korist imati građani.Sporazum koji je Ikarbus potpisao sa Mercedesom, dodao je on, predstavlja pozitivan signal oporavka srpske privrede i veliku šansu za tehničko-tehnološki napredak.

"Uvereni smo da će autobusi Ikarbusa dodatno doprineti promociji Srbije u svetu", rekao je Štajmfl.

Novi autobusi su, naveo je Milković, nov početak preduzeća jer je od 2008. godine postojala "konstantna devastacija i urušavanja GSP-a od onoga kakav je nekada bio".

Milković je izrazio nadu i da će građani plaćati prevoz i time pomoći dalji napredak GSP-a.

Autobusi, čiji je kapacitet 100 putnika, odnosno 35 sedećih mesta, imaju karakteristike savremenih vozila gradskog tipa: samohodnu mercedesovu šasiju, motor Euro 5, automatski menjač, klimatizovani su, poseduju sistem za mobilni video nadzor spoljašnjosti i unutrašnjosti vozila, sistem za automatsko brojanje putnika...Isporuka 30 novih autobusa sprovešće se u tri lota, pa bi tako 10 vozila trebalo da stigne u roku od 150 dana od dana potpisivanja ugovora o isporuci, 10 u roku od 165 dana, a 10 u roku od 180 dana.

Trenutno u inventaru voznog parka gradskog prevoznika ima 358 solo autobusa, prosečne starosti 11,57 godina, sa prosečno pređenom kilometražom od 923.803 kilometara.

Čak 198 solo autobusa prešlo je više od milion kilometara.

Poslednji solo autobusi nabavljeni su 2011. - 10 solo autobusa na prirodni komprimovani gas, a pre toga je za potrebe GSP 2008. nabavljeno 45 solo vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track