NOVI SIMBOL BEOGRADA: Predstavljena skulptura Beogradskog čitača
Foto: Beoinfo

pODRŠKA GRADONAČELNIKA

NOVI SIMBOL BEOGRADA: Predstavljena skulptura Beogradskog čitača

Beograd -
U pitanju je skulptura Andrije Vasiljevića, studenta pete godine master akademskih studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Pobednička skulptura će postati simbol grada, biće postavljena u užem centru, a Beograđani i gosti srpske prestonice će imati priliku da uživaju u ovom umetničkom delu

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je na današnjoj konferenciji u Starom dvoru proglasio pobedničku skulpturu „Beogradskog čitača”, koja će biti postavljena u užem centru grada.

U pitanju je skulptura Andrije Vasiljevića, studenta pete godine master akademskih studija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Gradonačelnik je rekao da je od samog početka verovao u ovu ideju i bio siguran da će poduhvat biti uspešan, jer kako je dodao, kada se radi sa mladim ljudima, ne može da se napravi greška.

– Pobednička skulptura će postati simbol grada, biće postavljena u užem centru, a Beograđani i gosti srpske prestonice će imati priliku da uživaju u ovom umetničkom delu. U vreme kada je knjiga pala u drugi plan i kada nove tehnologije sve više uzimaju maha, ovo je veoma značajna poruka koja ukazuje na važnost knjige i čitanja. Izložba u holu RTS-a dala je mogućnost svima da vide da Beograd i Srbija mogu da se pohvale izuzetno talentovanim mladim vajarima – istakao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je zahvalio članovima žirija, kao i inicijatorima projekta na ideji koja će, kako je naveo, Beograd učiniti boljim i lepšim.

– Ova ideja takođe promoviše mladost i talenat i daje mogućnost studentima da vide da postoji budućnost u ovom gradu za njih, ali i da grad i država brinu o tome – naglasio je Mali, čestitao svim umetnicima i poželeo im uspeh u budućem radu i karijeri.

Konferenciji su prisustvovali i članovi žirija, Miroslav Živković i Nikola Kusovac, mentor studenata profesor Dragoljub Dimitrijević, kao i inicijatorke projekta Gordana Vlajić i Tanja Šikić.

Nakon desetodnevne izložbe održane u holu RTS-a, a na osnovu glasova stručnog žirija i posetilaca izložbe, doneta je odluka o najuspešnijem idejnom rešenju skulpture „Beogradski čitač”. Autori radova su studenti master i doktorskih studija Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Ideja o postavljanju skulpture u javnom prostoru Beograda deo je istoimenog, sveobuhvatnog multidisciplinarnog kulturološkog projekta koji su, kao građansku inicijativu, pokrenule krajem prošle godine dve književnice – Gordana Pešaković, Gordana Vlajić i novinarka Tanja Šikić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track