MALI: Od 1. januara 2016. nove promene u gradskom prevozu
Foto: Nemanja Pančić

Prestonicu čeka niz poboljšanja

MALI: Od 1. januara 2016. nove promene u gradskom prevozu

Beograd -
Mali je istakao da će cena karte ostati ista, ali da će grad biti podeljen u četiri zone, a mreža linija biti potpuno drugačija , a zonska podela grada će omogućiti niže cene za 80 odsto. Promene će posebno osetiti stanovnici prigradskih naselja, kojima će cena karte biti smanjena za najmanje 20 odsto

BEOGRAD - Potpuno nov sistem gradskog prevoza očekuje nas možda već 1. septembra a svakako najkasnije od 1. januara, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je istakao da će cena karte ostati ista, ali da će grad biti podeljen u četiri zone, a mreža linija biti potpuno drugačija.

– Nikome neće poskupeti karta, a zonska podela grada će omogućiti niže cene za 80 odsto. Promene će posebno osetiti stanovnici prigradskih naselja, kojima će cena karte biti smanjena za najmanje 20 odsto – rekao je Mali i dodao da Saobraćajni fakultet pravi novu mrežu linija u skladu sa potrebama koje su utvrđene brojanjem putnika i anketiranjem građana u prethodnom periodu.

– Ponosan sam jer je ovo sistemska promena gradskog prevoza. Na ulicama više nećemo gledati poluprazna vozila na nekim i dupke puna vozila na drugim linijama, jer će kapaciteti biti ravnomerno popunjeni. Tramvaji će imati važniju ulogu jer su, uprkos svim prednostima i ulaganjima, najmanje iskorišćen podsistem. Stara šema, godinama samo ad hok menjana prema trenutnim zahtevima na nekim potezima, osmišljena je u vreme kada je Novi Beograd još bio velika spavaonica, dok nisu postojali Pupinov i most na Adi, niti Bg voz. Novi sistem biće satkan prema današnjim potrebama – izjavio je Siniša Mali.

On je dodao da će ove godine biti uveden nov vid prevoza, električni autobusi, a biće nabavljeno i pet vozila koja će saobraćati u centru grada.

Gradonačelnik je naveo i da će 30 novih solo autobusa povećati kvalitet usluge, dok će privatni autobusi raditi po drugačijem modelu.

Njima ove godine ističe ugovor i raspisaćemo tender prema budućim linijama. Građani će se voziti boljim i udobnijim privatnim autobusima, jer ćemo zahtevati viši nivo usluge, poručio je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track