GRADSKA SLAVA: Beograd danas obeležava Spasovdan
Foto: Zorana Jevtić

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi

GRADSKA SLAVA: Beograd danas obeležava Spasovdan

Beograd -
Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije

BEOGRAD - U Beogradu će sutra biti obeležena gradska slava, Spasovan, a kroz centar grada će proći litija. Sutrašnji verski praznik, Vaznesenje, slavi se u znak sećanja na dan kada se, po crkvenom učenju, Isus poslednji put javio učenicima.

Taj praznik se obeležava po pravilu 40 dana posle Uskrsa i uvek u četvrtak. Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije.

Ta slava je obnovljena 1993. godine, uz prvu litiju u Beogradu posle 46 godina. Gradska slava će biti obeležena liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama.

Povodom slave austrijskom književniku Peteru Handkeu biti uručena povelja počasnog građanina Beograda.

Liturgija u Vaznesenjskoj crkvi je u 9.00 sati, a litija kreće oko 11.30. Litija, u kojoj će učestvovati i konjica, zaustaviće se kod Terazijske česme, zatim kod Saborne crkve, a u dvorištu Vaznesenjske crkve biće održan pomen civilima poginulim tokom bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine.

Spasovdanska litija ići će ulicama Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazijama, ulicama Kneza Mihaila, Pariskom, Kneza Sime Markovića, Brankovom, Kraljice Natalije do Dobrinjske.

Tokom prolaska litije, od 11 do 14 časova, ulice će sukcesivno biti zatvarane za saobraćaj, a buž njene trase biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti koji ometaju litiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track