ORLOVSKO NASELJE: Mali i Devenport uručili romskim porodicama ključeve 12 stanova
Foto: Tanjug Marko đoković

Sagradimo dom zajedno

ORLOVSKO NASELJE: Mali i Devenport uručili romskim porodicama ključeve 12 stanova

Beograd -
Ovo je verovatno najvažniji trenutak u životima 12 porodica sa 58 članova...Porodice su raseljene iz nehigijenskih naselja ispod Gazele i kod Belvila. Do kraja godine ukupno 68 porodica dobiće ključeve stanova, dok smo za 54 porodice obezbedili montažne kuće i seoska domaćinstva, što su one izabrale. Ostaje 48 porodica za koje je neophodno obezbediti adekvatno stanovanje, rekao je gradonačelnik
1 / 12 Foto: Tanjug Marko đoković

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport uručili su danas romskim porodicama ključeve i ugovore za korišćenje dvanaest socijalnih stanova u Orlovskom naselju.

Zgrada za socijalno stanovanje izgrađena je u okviru projekta „Sagradimo dom zajedno”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Gradom Beogradom.

- Ovo je verovatno najvažniji trenutak u životima dvanaest porodica sa 58 članova i pravi način i za grad i za delegaciju Evropske unije da pokažu koliko brinu o romskoj populaciji. Porodice su raseljene iz nehigijenskih naselja ispod „Gazele” i kod „Belvila”, a zajedno smo preuzeli obavezu da se za njih 170 obezbedi adekvatno stanovanje tokom ove i sledeće godine. Do kraja godine ukupno 68 porodica dobiće ključeve stanova, dok smo za 54 porodice obezbedili montažne kuće i seoska domaćinstva, što su one izabrale. Ostaje 48 porodica za koje je neophodno obezbediti adekvatno stanovanje i to ćemo uraditi u narednom periodu – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

On je istakao da su „osmeh dece i sreća ljudi dokaz da se čini prava stvar” i izrazio veliku zahvalnost EU za finansijska sredstva za realizaciju projekta. Osim što je grad obezbedio zemljište i infrastrukturu, nastojaće da romskim porodicama pomogne u nalaženju posla i svemu što je neophodno kako bi njihova inkluzija u društvo bila potpuna, naglasio je gradonačelnik.

Majkl Devenport precizirao je da je Evropska unija za ovaj projekat izdvojila 3,5 miliona evra, ali da ga ne bi bilo moguće realizovati bez aktivnog učešća Grada Beograda i gradonačelnika lično.

- Čitava priča veoma je ohrabrujuća u smislu daljih koraka i zadovoljan sam saradnjom sa Gradom Beogradom. Delegacija Evropske unije potpuno je posvećena nastavku projekta - istakao je Devenport. Primopredaji su prisustvovali pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović, članovi Gradskog veća Mirjana Milutinović i Aleksandar Marković i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track