Grad ulaže u projekat sistema za navodnjavanje

Grad ulaže u projekat sistema za navodnjavanje

Beograd -
Gradonačelnik Dragan Đilas istakao da će taj sistem doprineti ozbiljnoj proizvodnji

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da bi sistem za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Grockoj trebalo da bude završen za godinu dana.

Đilas je istakao da će taj sistem, uz preuzimanje nadležnosti nad preduzećem "Voćarske plantaže", doprineti ozbiljnoj proizvodnji, preradi, izvozu i razvoju tog kraja.

Obilazeći gradilište objekta za navodnjavanje, Đilas je podsetio da je grad pre tri godine počeo ozbiljno da se bavi poljoprivredom, da je sprečio privatizaciju PKB-a i preuzeo to preduzeće i najavio da je namera grada da u potpunosti preuzme i "Voćarske plantaže".

"Ako je PKB beogradski "Fijat", onda je ovo ovde, uz "Voćarske plantaže" koje Beograd hoće da preuzme, beogradski "mercedes"", rekao je Đilas i dodao da je namera grada, koji je već vlasnik 24 odsto "Voćarskih plantaža", da pokrene to preduzeće koje poseduje 2.000 hektara voćnjaka.

Gradonačelnik Beograda je rekao da se projekat navodnjavanja realizuje na predlog predsednika pokreta "Bogata Srbija" Zaharija Trnavčevića i dodao da glavnom gradu treba još šest do osam takvih crpnih stanica.

Projekat su obišli i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i član Gradskog veća Miroslav Čučković, koji su istakli značaj poljoprivrede za razvoj grada.

Antić je rekao da je grad na primeru PKB-a pokazao da može da pokrene nekadašnje gigante i da je to namera i sa "Voćarskim plantažama", budući da je nekada, kako je kazao, svetska cena jagode utvrđivana u Grockoj.

Čučković je podsetio da je agrarni budžet Beograda od 2008. godine uvećan četiri puta i dodao da mu je drago što će stanovnici Grocke koji se bave voćarstvom po završetku projekta, vrednog više od tri miliona evra, imati veće prinose.

Trnavčević je rekao da projekat navodnjavanja ne bi bio realizovan da Đilas nije prepoznao njegovu važnost. Trnavčević je naveo i da je njegova ideja da se u svim beogradskim opštinama u kojima se ljudi bave poljoprivredom organizuje moderna, savremena, eksportno orijentisana proizvodnja hrane.

Poljprivrednici Grocke kažu da očekuju dosta od sistema navodnjavanja, a jedan od njih, Žika Karaklajić iz Brestovika, rekao je da za poljoprivredu tog kraja nije ništa važnije od navodnjavanja i da je izgradnja crpne stanice istorijski momenat.

"Kad zaživi taj sistem, a radovi su u toku i treba da bude gotov za godinu dana, imaćemo veće prinose, krupnije plodove. Ovo je san svih voćara ovoga kraja", rekao je Karaklajić.

Izgradnju objekta za navodnjavanje finansira grad Beograd. Objekat će crpeti i distribuirati dunavsku vodu do rezervoara u Pudarcima, odakle će se voda distributivnom mrežom dovoditi do pojedinačnih korisnika za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta na površini od 600 hektara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja