MALI: Na jesen počinje gradnja Beograda na vodi
Foto: Beoinfo

Predstoji usvajanje još dva dokumenta

MALI: Na jesen počinje gradnja Beograda na vodi

Beograd -
Na lokaciji na kojoj treba da počenje izgradnja Beograda na vodi do sada uklonjeno 212 objekata, 91 porodica je preseljena

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjvio je danas da je na lokaciji na kojoj treba da počenje izgradnja Beograda na vodi do sada uklonjeno 212 objekata, 91 porodica je preseljena, a očekuje se da bi uslovi za početak gradnje prvih objekata mogli da se steknu do kraja leta.

Mali je rekao da predstoji usvajanje još dva dokumenta - sporazum o naknadi sa Direkcijom za građevinsko zemljište i odobrenje o državnoj pomoći, i nakon toga stvoriće se uslovi za izgradnju.

Gradonačelnik je na TV Pink naveo da je investitor zadovoljan povratnom informacijom koju je dobio sa tržišta o zainteresovanosti za kupovinu stanova, te da bi, da je to moguće, već sada počeo izgradnju.

Proces eksproprijacije je krenuo i do kraja avgusta i početka septembra trebalo bi da počne gradnja prvih objekata, rekao je Mali.

Za projekat Beograd na vodi morao je biti donet i lex specialis, sa kojim se DSS nije složio i najavio je izlazak iz gradske vlasti, a gradonačelnik smatra da će gradska vlada voditi politiku razvoja, reformi i povećanja kvaliteta života te da svako ko je spreman da podrži takvu politiku je dobrodošao.

"Ako DSS to ne želi nećemo trpeti njihove kritike preko novina", rekao je Mali, ali je naglasio da sa Andrejom Mladenovićem, koji je zamnik gradonačelnika, ima dobru saradnju, te da se nada da će ona biti nastavljena.

Nedavnu posetu Moskvi, Mali vidi kao veoma značajnu jer je to grad od koga ima mnogo toga da se nauči i primeniti rešenja koja tamo uspešno funkcionišu.

Mali je podsetio da je Moskva pre samo tri godine bila prva na listi svetskih gradova po gružvama u saobraćaju, a danas je na petom mestu, što znači da su za dve godine uspeli da naprave značajne pomake u regulisanju saobraćajnih gužvi.

Namera je i da predstavnici Direkcije za javni prevoz Beograda odu u Moskvu i upoznaju se sa sistemom koji je tamo primenjen, rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da decenijama unazad nije ulagano u saobraćaj u Beogradu i da je namera da se, ako se stigne u septembru, a ako ne u januaru, uvedu četiri saobraćajne zone u glavnom gradu, i smanji cena karata građanima koji žive u prigradskim naseljima.

Planirana je kupovina 30 novih autobusa koji treba da stignu do kraja godine, kao i nabavka pet ili šest električnih autobusa u istom periodu.

Gradonačelnik se osvrnuo i na jučerašnju odluku Gradskog veća koje je usvojilo ugovor između Direkcije za građevinsko zemljište i Ikee, navodeći da je građevinska dozvola napisana i da je Ikea pozvana da je podigne.Da li će to uraditi u ponedeljak ili utorak ostaje da se vidi, ali grad je efikasno i u rokovima koji su dogovoreni sa investitorom taj posao završio, naveo je Mali.

Govoreći o imovini glavnog grada, Mali je ukazao da posao popisivanja imovine Beograda i procena njene vrednosti nije još završen, a da će do proleća biti mnogo jasnija slika obima i vrednosti imovine koju grad poseduje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track