Otvaranje hostela u zgradama samo uz saglasnost stanara
Foto: Marina Lopičić

Turisti

Otvaranje hostela u zgradama samo uz saglasnost stanara

Beograd -
Ljajić je rekao da Grad Beograd predstavlja najznačajniji deo turističke ponude Srbije i da više od 50 odsto stranaca koji posete Srbiju borave u Beogradu

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradski menadžer Goran Vesić istakli su danas da to ministrastvo i Grad Beograd moraju hitno da reše probleme otvranja sve većeg broja hostela u glavnom gradu bez saglasnosti stanara tih zgrada.

Kako je saopštio Beoinfo, Ljajić je rekao da Grad Beograd predstavlja najznačajniji deo turističke ponude Srbije i da više od 50 odsto stranaca koji posete Srbiju borave u Beogradu. Prema njegovim rečima, Ministarstvo i Grad moraju da imaju stalnu i kontinuiranu saradnju i da zajedno unapređuju turističku ponudu Beograda. Na sastanku je razgovarano o saradnji Ministrastva i Skupštine grada Beograda u oblasti turizma, izmenama i dopunama Zakona o glavnog gradu, kao i o problemima otvaranja sve većeg broja hostela u gradu Beogradu.

Vesić je istakao da svakodnevno stižu žalbe građana, posebno iz centralnih gradskih opština da se u njihovim zgradama, bez saglasnosti stanara otvaraju hosteli i da gosti remete kućni red i stvaraju komunalni nered.

"Taj problem postaje sve veći i ozbiljniji, s obzirom na svakodnevnmo povećanje broja turista u Beogradu. Danas smo se dogovorili da se usvoji Pravilnik kojim će se regulisati uslovi za otvaranje hostela, kako bi i gosti i stanari bili zadobvoljni", dodao je Vesić. On je rekao i da će jedan od najvažnijih uslova biti saglasnost skupštine stanara, što znači da će hostel moći da se otvori samo ako je većina stanara saglasna.

"Pored toga, upoznali smo ministra Ljajića sa imenama i dopunama Zakona o glavnom gradu koji je u pripremi i saglasili se da Grad Beograd dobije veće nadležnosti kada je u pitanju turistička inspekcija i da imamo potpunu nadležnost nad hostelima i drugom vrstom nekategorisanog smeštaja", rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković je u izrazila posebno zadovoljstvo što će se predloženim izmenama i dopunama Zakona o turizmu na teritoriji grada Beograda stvoriti bolji uslovi za prihvat i boravak turista, kao i bolje i kvalitetnije stručno vođenje turističkih tura razgledanja grada, saopštio je Beoinfo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja