OTKRIVANJE BISTE NA VIDOVDAN: Ovo će pisati na spomeniku Gavrila Principa u Beogradu!
Foto: Reuters

Statua je visoka dva metra i teška 350 kg

OTKRIVANJE BISTE NA VIDOVDAN: Ovo će pisati na spomeniku Gavrila Principa u Beogradu!

Beograd -
Spomenik Gavrilu Principu je dopremljen u Beograd iz Republike Srpske (BiH), a u toku dana će biti prebače u Smederevo na čišćenje i uređenje

BEOGRAD - Spomenik Gavrilu Principu biće otkriven u nedelju, 28. juna, u Finansijskom parku u Beogradu, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Kako je saopštila informativna služba Beoinfo, spomenik Gavrilu Principu je dopremljen u Beograd iz Republike Srpske (BiH), a u toku dana će biti prebače u Smederevo na čišćenje i uređenje.

"Spomenik će, potom, u petak biti postavljen na postament u Finansijskom parku, koji je već izgrađen. Spomenik je visine dva metra i težine oko 350 kilograma. Odbor za podizanje spomenika Gavrilu Principu održao je sednicu na kojoj je usvojen tekst koji će biti ispisan na sve četiri strane postamenta. Na prednjoj strani stajaće natpis Gavrilo Princip (1894–1918), a na poslednjoj strani: Dar Republike Srpske Srbiji, Vidovdan, 2015", rekao je Vesić.

Kako se navodi u saopštenju, na prvoj bočnoj strani spomenika koji će biti postavljen u parku između Ministarstva finansija i Sarajevske ulice biće ispisane reči pesme

"Al' pravo je rekao pre Žerajić soko sivi:

Ko hoće da živi nek' mre, ko hoće da mre nek' živi!",

a na drugoj "Blago tome ko dovijek živi imao se rašta i roditi".

"Na ovaj način, Beograd i Srbija, makar posle 101 godine od Sarajevskog atentata odužiće se čoveku koji je svoj život dao za slobodu", dodao je Vesić.

Gavrilo Princip je 28. juna 1914. u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, što je bio neposredan povod za početak Prvo svetskog rata.

Goran Vesić, Foto: Fonet
Goran Vesić, Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track