Mali: Novi zakon ubrzava svojinsku transformaciju zemljišta
Foto: Nemanja Pančić

Predlog zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine

Mali: Novi zakon ubrzava svojinsku transformaciju zemljišta

Beograd -
Želja je da se konvertuje status zemljišta u ono što Ustav prepoznaje, a to je privatno, privredno ili zadružno vlasništvo, rekao je gradonačelnik

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da bi Predlog zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, trebalo da ubrza i završi proces svojinske transformacije zemljišta i pospeši razvoj građevinske industrije i investicija.

Mali je rekao da je taj zakon važan za Beograd i da prati zakon o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu u martu i da bi trebalo da završi proces svojinske transformacije zemljišta, koje je započeto 2009. godine. "Želja je da se konvertuje status zemljišta u ono što Ustav prepoznaje, a to je privatno, privredno ili zadružno vlasništvo", rekao je Mali, gostujući na TV Pink.

Gradonačelnik Beograda je precizirao da je u glavnom gradu, od kada se primenjuje novi zakon o planiranju i izgradnji, izdato građevinskih dozvola u iznosu od 220.000 kvadratnih metara, jer je omogućeno dobijanje građevinske dozvole u roku od manje od mesec dana.

"Svaki investitor želi tačno da zna šta poseduje", rekao je Mali i dodao da je "to koncept koji je definisan svuda u svetu, koji želimo da primenimo, dakle, jasna svojinska struktura zemljišta". Poslanici Skupštine Srbije završili su juče objedinjenu načelnu raspravu o tom predloženom zakonu.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track