NOVA STRANKA: Koliko će građane koštati sanacija deponije u Vinči?
Foto: Fonet

Novi namet

NOVA STRANKA: Koliko će građane koštati sanacija deponije u Vinči?

Beograd -
Odbornica Nove stranke Aleksandra Hristić tvrdi da je projekat javno-privatnog partnerstva za sanaciju deponije u Vinči neodrživ

BEOGRAD - Gradska odbornica Nove stranke Aleksandra Hristić pozdravila je ideju o sanaciji deponije Vinča i izgradnji novog postrojenja, ali je istakla da je danas usvojeni projekat javno-privatnog partnerstva neodrživ i otvara mnoge sumnje - pre svega koliko će to Beograđane koštati i na račun čijeg profita.

Prema danas usvojenoj odluci, Beograd će za odlaganje komunalnog otpada sklopiti partnerstvo sa privatnom kompanijom. Međutim, kako je istakla Hristić, pošto se očekuje da privatni partner neće podmiriti svoje troškove, propisuje se da "će Grad biti obavezan da pokrije nedostatak novčanog toka putem direktnih plaćanja na ime projekta privatnom partneru tokom trajanja ugovora".

To znači, rekla je Hristić, da će sredstva biti odvajana iz budžeta Grada, odnosno iz džepova Beograđana. Javna komunalna preduzeća koja se bave sakupljanjem i deponovanjem komunalnog otpada obračunavaju troškove koji se kroz račune građana iskazuje zbirno kao "sakupljanje otpada".

Građani su, dakle, već platili uslugu deponovanja otpada na sadašnjoj deponiji i to 20-25 odsto od ukupne cene prikazane u sadašnjim računima. Ideja da se sanacija, rekultivacija i zatvaranje postojeće deponije realizuje kroz projekat javno-privatnog partnerstva i da se finansira iz naknade za deponovanje, koja će biti uvedena, predstavlja novi namet građanima koji su oni već platili kroz dosadašnje račune, navela je Hristić.

Ona je upozorila da će se brojne manjkavosti projekta svaliti na teret građana, jer će za istu uslugu privatnoj kompaniji plaćati i Beograđani kroz povećane namete, ali i Grad kroz budžetska sredstva. Hristić je posebno ukazala na činjenicu da je obaveza privatnog partnera da obezbedi kredit, za koji će garanovati izgrađenim postrojenjem i budžetom Grada Beograda, i da naplaćuje građanima, gradu i javnim preduzećima sve što može.ID: 1737949 Hash: 29f1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track