SA KOLEGOM IZ MINSKA: Mali sa Andrejom Šorecom o ekonomskoj saradnji
Foto: Beoinfo

Poseta Belorusiji

SA KOLEGOM IZ MINSKA: Mali sa Andrejom Šorecom o ekonomskoj saradnji

Beograd -
Razgovarali smo o mogućnosti saradnje u privrednoj sferi, organizovanju foruma Dani Beograda u Minsku, sa većim brojem privrednika, kako bi se razvijale i delile ideje i projekti, istakao je gradonačelnik Beograda

MINSK - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je razgovarao danas sa gradonačelnikom Minska Andrejom Šorecom, rekao je da ima mnogo oblasti u kojima može da se sarađuje i istakao da su neka beloruska preduzeća zainteresovana za privatizaciju firmi iz Srbije.

On je naveo da je poziv upućen i ostalima da učestvuju na tenderima koje Grad Beograd planira da sprovede. Mali je rekao da od potpisivanja Sporazuma o saradnji Beograda i Minska prošle godine nije urađeno dovoljno, naglasivši da smatra da ima mnogo oblasti u kojima može da se sarađuje.

"Razgovarali smo o mogućnosti saradnje u privrednoj sferi, organizovanju foruma "Dani Beograda u Minsku", sa većim brojem privrednika, kako bi se razvijale i delile ideje i projekti. Privredna komora Beograda bi bila važan deo toga, a takođe imamo mogućnost i da u turizmu nastupamo zajedno, na sajmovima i kulturnim manifestacijama", rekao je Mali, saopštio je Beinfo. Dva gradonačelnika obišla su zatim fabrike koje se bave proizvodnjom trolejbusa, tramvaja i autobusa "Belkomunmaš" i "Maz".

Tokom posete preduzeću „Belkomunmaš”, koje je GSP-u "Beograd" isporučilo 86 trolejbusa, gradonačelnik je rekao da je neverovatno da sa njima niko nije komunicirao četiri godine nakon poslednje nabavke.

"To nije saradnja kakvu ja želim i zato se odazivam na ovakve razgovore koji su važni za zajednički napredak. Ideja je da modernizujemo postojeće trolejbuse, da imaju autonomnost, što daje mogućnost da depoi ne moraju da budu povezani sa kontaktnom mrežom koja ruži grad", rekao je gradonačelnik Beograda.

Kako je naveo, on očekuje u naredne dve nedelje dolazak predstavnika Direkcije za javni prevoz i Gradskog saobraćajnog, kako bi se razgovaralo o finansiranju i modernizaciji čitavog trolejbuskog sistema. Mali je rekao i da je kompanija "Maz" zainteresovana da učestvuje na tenderu za nabavku novih autobusa u Beogradu, uz obezbeđivanje povoljnih finansijskih uslova za tu nabavku.

Gradonačelnik Minska Šorec saglasio se da saradnja mora da bude aktivnija, a ovakva komunikacija češća. On je rekao da je zajednički cilj da spojno-trgovinska robna razmena bude 500 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track