Tri škole dobile prilazne rampe za učenike sa invaliditetom

Tri škole dobile prilazne rampe za učenike sa invaliditetom

Beograd -
Grad Beograd finansirao je adaptaciju toaleta i prilaza u Školi za oštećene sluhom „Stefan Dečanski”, a do kraja nedelje biće završeni

BEOGRAD - Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Sveti Savana Umki jedna je od tri srednje škole u kojima su nedavno postavljene prilazne rampe i uređeni toaleti za učenike sa invaliditetom. Prema rečima Dragice Moro, zamenice sekretara za obrazovanje, grad Beograd je ove godine finansirao adaptaciju toaleta i prilaza u Školi za oštećene sluhom „Stefan Dečanski”, a do kraja nedelje biće završeni radovi i u Srednjoj ekonomskoj školi „Nada Dimić” u Zemunu. – Uklanjanje arhitektonskih barijera u obrazovnim ustanovama je važan korak, jer obezbeđuje svoj deci jednake mogućnosti za obrazovanje. Sekretarijat za obrazovanje je u 2011. godini izveo radove u šest srednjih škola. Prilagođene sanitarne čvorove i rampe dobile su Tehnička škola u Zemunu, Zemunska gimnazija, Škola za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”, Srednja zanatska škola u Rakovici, Prva beogradska gimnazija i Peta ekonomska škola u Rakovici, koju pohađa šestoro đaka sa telesnim invaliditetom – istakla je Dragica Moro.Školu za osnovno i srednje obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju na Umki trenutno pohađa 156 učenika iz čitave Srbije.

– Doskora nismo mogli da primamo decu sa telesnim invaliditetom, jer nismo imali uslove za to. Prošle godine primili smo dvoje osnovaca koji imaju problema pri kretanju i rampa na ulazu im umnogme olakšava boravak u našoj ustanovi. Takođe, od 1. juna u našoj školi počinje sa radom i prvi dnevni centar za svu decu sa smetnjama u razvoju sa Čukarice, koja nisu u sistemu obrazovanja, kao poseban vid podrške roditeljima i porodici. Reč je o deci sa kombinovanim i težim smetnjama, koja će kod nas moći da borave svakodnevno od 9 do 17 časova ili pet dana u kontinuitetu, tako da će prilazna rampa i za njih biti značajna – objasnila je Ljiljana Vukošić, direktorka škole .Direktorka Škole za oštećene sluhom – nagluve „Stefan Dečanski” Leposava Petrović napomenula je da se u ovoj obrazovnoj ustanovi svakodnevno radi sa decom predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog uzrasta.– Naša škola je najstarija obrazovna ustanova tog tipa na Balkanu i trenutno je pohađa 77 srednjoškolaca. Pristupna rampa na ulazu je naročito značajna za našeg učenika u srednjoj školi koji je u kolicima i sada može samostalno da se kreće, dok je nekolicina đaka iz nižih razreda imala potrebu za prilagođenim toaletom – kazala je direktorka ove škole i podsetila da je prošle godine grad Beograd poklonio osam kompjutera đacima njihove škole koji su u pantomimičarskoj trupi i izvode predstavu „Muzika tišine”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track