Održana akcija čišćenja Velikog ratnog ostrva

Čišćenje

Održana akcija čišćenja Velikog ratnog ostrva

Beograd -
Akcija je organizovana kako bi se ostrvo očistilo od pet ambalaže koja je ostala nakon povlačenja vodostaja Save i Dunava, a povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila

BEOGRAD - Akcija čišćenja Velikog ratnog ostrva održana je danas u organizaciji JKP "Zelenila Beograd", Ekostar Paka i Beogradske eko asocijacije, uz učešće oko 100 studenata beogradskih fakulteta i volontera.

Akcija je organizovana kako bi se ostrvo očistilo od pet ambalaže koja je ostala nakon povlačenja vodostaja Save i Dunava, a povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila.

U akciji čišćenja dela ostrva okrenutog ka ušću Save u Dunav, učestvovali su studenti Geografskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Fakulteta za primenjenu ekologiju (FUTURA) i Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Direktor Ekostar paka Vojislav Stanković kazao je novinarima da je u pršlogodišnjoj akciji čišćenja Velikog ratnog ostrva sakupljeno oko 2.000 velikih kesa sa pet ambalažom koja je poslata na recikliranje.

On je istakao da je Veliko ratno ostrvo zbog svog položaja podložno taloženju otpada koji nanosi Dunav, sa uzvodnih priobalnih divljih deponija i vikend naselja, naročito nakon visokog vodostaja.

Učesnici akcije su upoznati sa tim da je Veliko ratno ostrvo potrebno čistiti od pet do šest puta godišnje u većim akcijama, kako bi se smanjila količina otpada.

Veliko ratno ostrvo nalazi se na ušću reke Save u Dunav, u trouglu koji omeđuju Beograd, Zemun i ostaci nekada velikih močvara i ritova na levoj obali Dunava.

Ostrvo predstavlja poslednju oazu netaknute prirode, vodom razdvojenu od urbanog jezgra Beograda.

Razvijena vegetacija i postojanje većih vodenih površina omogućava da se tu hrani, gnezdi i razmnožava oko 170 vrsta ptica, mnoge od međunarodnog značaja, kao što su patka pupčanica, patka crnka, žuta pliska, mali gnjurac i žuta čaplja.

U zaštićenom prirodnom dobru Velikog ratnog ostrva utvrđene su tri zone zaštite: zona zaštite prirode (koja ima karakter specijalnog rezervata prirode i obuhvata zonu priobalja ostrva), zona rekreacije (koja obuhvata unutrašnje delove ostrva) i zona turizma (koja obuhvata plažu "Lido").

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track