OBRENOVAC: Nema straha od izlivanja Save, Kolubare i Tamnave
Foto: Dragana Udovicic

Nema opuštanja dok traju padavine

OBRENOVAC: Nema straha od izlivanja Save, Kolubare i Tamnave

Beograd -
Apsolutno nema nikakve opasnosti, reke su u svojim koritima, rekao je gradonačelnik Obrenovca Miroslav Čučković i dodao da nema problema ni kada su u pitanju manje reke u tom kraju, poput Baričke reke

BEOGRAD - U Obrenovcu nema opasnosti od izlivanja Tamnave, Kolubare i Save, izjavio je danas predsednik te opštine Miroslav Čučković naglasivši da su nivoi tih reka daleko od redovne granice odbrane od poplave.

"Apsolutno nema nikakve opasnosti, reke su u svojim koritima", rekao je Čučković i dodao da nema problema ni kada su u pitanju manje reke u tom kraju, poput Baričke reke.

To, kako je dodao, ne sme da znači i opuštanje, s obzirom da je crveni meteo alarm upaljen i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, te se situacija na slivovima svih reka, pre svega Drine, koja bi mogla da ugrozi Savu, svakodnevno prati.On je kazao da obilnije kiše koje su najavljene za danas i sutra u našoj zemlji, kao i nevreme koje je prognozirano u Hrvatskoj jesu opasnost i zbog toga će štab nastaviti sa celodnevnim dežurstvom.

Građani, dodao je, nemaju razloga za brigu i biće na vreme obavešteni kako da se ponašaju.

Čučković je rekao da je Opštinski štab za vanredne situacije, koji je održao sednicu još u petak, u stalnom kontaktu sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a, "Srbijavodama" i opštinskim štabovima Valjeva, Koceljeve, Uba, Lazarevca.

"Svi smo na stalnoj vezi i pratimo slivove, koji dolaze ka nama, jer smo nažalost mi poslednja tačka ovde", rekao je Čučković.

On je podsetio da su u Obrenovcu, od prošlogodišnjih poplava, svi proboji nasipa sanirani i vraćeni na nivo iz 2014. godine, a urađeno je i više od 50 kilometara kanala pored puteva kako bi protočnost bila bolja.

Urađen je i remont svih fekalnih crpnih stanica koje su u slivu Kolubare, tako da padavine, čija bi kolikičina bila iznad proseka, mogu da se apsorbuju u tim vodotokovima i ne bi se izlivale van korita.

Čučković je napomenuo i da je u toku tender za čišćenje toka kompletne Kolubare, od usca Tamnave u tu reku, do usca Kolubare u Savu.

"Od ove godine je uspostavljen jedinstven sistem vodoprivrede, Beogradvode i Srbijavode nisu više odvojeni sistemi, i to će mnogo doprineti boljoj koordinaciji i praćenju situacije na vodotokovima", rekao je predsednik opštine Obrenovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track