Đilas: Romi iseljeni radi poštovanja reda i pravila
Foto: KURIR

Đilas: Romi iseljeni radi poštovanja reda i pravila

Beograd -
Ovo nije nikakva priča o Romima, već je u pitanju poštovanje reda i pravila u ovom gradu. Ne može niko da uzme šator i stavi ga u centar grada, bez obzira da li je tamnije ili svetlije boje kože, izjavio gradonačelnik

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da su Romi iz neformalnog naselja pored "Belvila" iseljeni u cilju poštovanja reda i pravila u glavnom gradu."Ovo nije nikakva priča o Romima, već je u pitanju poštovanje reda i pravila u ovom gradu. Ne može niko da uzme šator i stavi ga u centar grada, bez obzira da li je tamnije ili svetlije boje kože. To je prosto neprihvatljivo", rekao je Đilas u tom naselju, iz kojeg je jutros počelo iseljavanje Roma.

On je istakao da u tom naselju nije bilo elementarnih uslova za život i da će njegovi stanovnici biti raseljeni na mesta gde će imati mnogo bolje uslove za život. "Naša ideja nije da pravimo geto, već da kroz jedan proces učinimo da određeni način života bude prihvatljiviji i njima i njihovim novim komšijama", poručio je Đilas.

On je dodao da je u nizu razgovora sa Evropskom komisijom dobio obećanja da će ta komisija finansijski pomoći i dati velike donacije, kako bi se položaj Roma poboljšao, ali "ne na račun Beograđana, koji ni za sebe nemaju dovoljno". Đilas je rekao da su Romi najugroženija populacija u Evropi i da nigde do sada ideja potpune socijalizacije nije do kraja zaživela."Mi se nismo bavili rešenjem romskog pitanja, već samo jednom lokacijom na kojoj su živeli, a koja treba da se privede nameni", rekao je Đilas i napomenuo da u Beogradu nema ozbiljnijih rasističkih tenzija i da između stanovnika "Belvila" i romskog naselja nisu zabeleženi nikakvi ozbiljniji incidenti. On je podsetio da su Romi dobro prihvaćani u delovima grada u koje su do sada iseljavani, a da je i u Resniku postignut dogovor oko toga. Odgovarajući na kritike pojedinih nevladinih organizacija, Đilas je rekao da je Grad spreman da prihvati dobronamerne sugestije svih organizacija i Evropske komisije, ali da nije spreman da razgovara sa onima koji tvrde da sa Romima nije razgovarano i da Grad za njih ne radi dobru stvar. On je napomenuo da će Grad za sve stanovnike tog naselja obezbediti osnovne uslove za život i da će, pored ostalog, svoj deci obezbediti školovanje i zdravstvenu zaštitu, kao i da niko neće biti nateran da se vrati u svoje mesto, ukoliko tamo nema smeštaj.

Prema podacima grada Beograda, oko 124 porodice, odnosno 487 osoba iz tog neformalnog naselja, koje imaju prebivalište u Beogradu ili su interno raseljena lica sa Kosova i Metohije biće smešteni u stambene kontejnere sa strujom i vodom u Makišu, Jabučkom Ritu, Resniku, Drenu u opštini Obrenovac, Kijevu u opštini Rakovica i Barajevu. Za ostale porodice koje mesto prebivališta imaju u lokalnim samoupravama u Srbiji obezbeđen je prevoz do tih mesta. U naselju će ostati ljudi koji se nalaze na trasi pristupne saobraćajnice sa novog mosta i oni će biti raseljni kasnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track