Obnova kompleksa Ruski nekropolj
Foto: Beoinfo

Ruski nekropolj

Obnova kompleksa Ruski nekropolj

Beograd -
U toku je kompletna restauracija četiri parcele sa 788 grobova ruskih emigranata, koje će zajedno sa „Iverskom kapelom” i Kosturnicom činiti memorijalni kompleks

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin obišli su radove na obnovi kompleksa „Ruski nekropolj” na Novom groblju.

U toku je kompletna restauracija četiri parcele sa 788 grobova ruskih emigranata, koje će zajedno sa „Iverskom kapelom” i Kosturnicom, u kojoj se nalaze posmrtni ostaci ruskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, činiti ovaj značajan memorijalni kompleks.

Do sada je prema orignalnom izgledu potpuno restaurirana spomen-kosturnica, a u toku je završetak rekonstrukcije „Iverske kapele”, takođe prema orginalnom izgledu.

U planu je postavljanje zvonare, prema projektu stare zvonare „Iverske kapele”, i restauracija nadgrobnih spomenika koji su podlegli zubu vremena.

– Projekat na kom zajednički rade Gradska uprava i predstavnici ruske države i crkve ima veliki značaj. Politike i vlade se menjaju, ali je prijateljstvo između ruskog i srpskog naroda konstantno, što potvrđuje i izgradnja ovog memorijalnog kompleksa – istakao je Krkobabić.

Kompleks na Novom groblju biće najveći ruski nekropolj van teritorije Ruske Federacije, računajući i nekropolj u Parizu.

Obilasku nekropolja prisustvovali su delegacija Ruske Federacije i starešina podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalij Atanasije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja