NATAŠA STANISAVLJEVIĆ: Borba protiv siromaštva jedan od prioriteta Grada Beograda
Foto: Printscreee

Isplaćena sva dugovanja

NATAŠA STANISAVLJEVIĆ: Borba protiv siromaštva jedan od prioriteta Grada Beograda

Beograd -
Govoreći povodom Međunarodnog dana siromaštva Stanisavljević je kazala da Grad Beograd najsiromašnijim sugrađanima, sem jednokratnih pomoći preko Centra za socijalni rad, pruža i niz drugih prava u okviru proširene zaštite

BEOGRAD - Tokom proteklih godinu dana Grad Beograd isplatio je sva dugovanja sugrađanima kojima je bila odobrena socijalna pomoć i sada se ona redovno isplaćuje, rekla je Nataša Stanisavljević, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

Govoreći povodom Međunarodnog dana siromaštva Stanisavljević je kazala da Grad Beograd najsiromašnijim sugrađanima, sem jednokratnih pomoći preko Centra za socijalni rad, pruža i niz drugih prava u okviru proširene zaštite.

–Pozivam naše sugrađane koji imaju bilo kakav problem socijalne sigurnosti ili isključenosti da se jave centrima za socijalnu pomoć, kojih je na teritoriji grada ukupno 17. Oni predstavljaju naš sistem prevencije socijalne zaštite, a Grad Beograd obezbedio je dovoljno sredstava za isplatu i funkcionisanje socijalne pomoći – rekla je Nataša Stanisavljević.

Jedna od institucija koja je u funkciji socijalne zaštite je i Prihvatilište za stara lica i odrasla lica, kao jedna od najstarijih gradskih ustanova ovog tipa.

–Ta institucija funcioniše veoma dobro, a mi ćemo dodatno proširiti kapacitet ustanove, jer potreba za time postoji bar zadnjih deset godina unazad. To smo predvideli planom za 2016. godinu, čime ćemo ispraviti grešku prethodnih vlasti koje su dugo godina obećavale proširenje kapaciteta i na kraju to nisu ispunile – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je istovremeno podsetila i na društvenu odgovornost kompanija i jučerašnju manifestaciju povodom „Dana hleba”, kada je kompanija „Dondon”, na inicijativu Dragomira Petronijevića, člana Gradskog veća donirala peciva Prihvatilištu za decu, najavivši sličnu akciju i sledeće nedelje, kada će pomoć dobiti i korisnici Prihvatilišta za stara i odrasla lica.Govoreći o najranjivijim socijalnim grupama u gradu, Stanisavljević je apostrofirala samohrane porodice i Rome, naglasivši da će Grad Beograd uvek imati dovoljno sredstava da pruži pomoć najugroženijima.

–Među njima su svakako i nezaposlene porodilje, kojima je pored republičkih nadoknada omogućena i pomoć Grada Beograda. Mi njima isplaćujemo 35.000 dinara, ta je pomoć redovna i nastojaćemo da u narednim godinama tu pomoć i proširimo. Izbegli i interno raseljeni su takođe u fokusu naše pažnje, a najaktuelni je trenutno konkurs za 36 stambenih jedinica u naselju Kamendin kako bismo zatvorili kolektivni centar u Krnjači. Rok za prijave je do 7. novembra a sve informacije mogu se dobiti na sajtu grada (www.beograd.rs), našoj kancelariji u Ulici 27. marta ili Komesarijatu za izbeglice i migracije. Tokom maja gradonačelnik Siniša Mali je obišao gradilište, radovi napreduju po planu i biće završeni tokom sledeće godine – rekla je Nataša Stanisavljević.

Grad Beograd takođe obezbeđuje i sredstva za funkcionisanje narodnih kuhinja i prema podacima iz oktobra preko njih se distrubuira 10.800 obroka. Prema rečima gradske sekretarke, za ostvarivanje ove pomoći potrebno je dobiti rešenje iz Centra za socijalni rad.

–Penzioneri takođe imaju pravo ne sve vrste pomoći koje pruža Grad Beograd, a tu treba posebno istaći pomoć u kući i uslugu koje pružaju gerontodomaćice. Pomoć druge osobe za njih je veoma značajna i ona se ostvaruje kroz Gerontološki centar, a u svemu tome su važni i klubovi za najstarije sugrađane. Od prošle godine obnovljeno ih je ukupno sedam. Među kojima je i novovotvoreni u Zemunu, u toku je uređivanje prostora i u Rakovici, na Zvezdari ćemo takođe uspostaviti klub i time će svaka beogradska opština imati prostor za najstarije građana. Nama su svi sugrađani bitni i mislim da ćemo na takav način biti najuspešniji u borbi protiv siromaštva – istakla je Nataša Stanisavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track