BEOGRAD PROTIV RAKA DOJKE: Za vikend besplatno pregledano 475 žena
Foto: Shutterstock

Pregled je najbolja preventiva

BEOGRAD PROTIV RAKA DOJKE: Za vikend besplatno pregledano 475 žena

Beograd -
Cilj je da se preventivnim pregledima obuhvati što veći broj žena, najmanje 75 odsto ciljne populacije, prvenstveno između 50 i 69 godina

BEOGRAD - Povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv raka dojke, Grad je organizovao akciju pregleda u domovima zdravlja u Rakovici, na Zvezdari, u Zemunu i Mladenovcu, a tokom prethodnog vikenda pregledano je 457 žena, izjavila je danas zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović.

Ona je naglasila da je to samo početak akcije koja će biti nastavljena uključivanjem svih domova zdravlja, a cilj je da se preventivnim pregledima obuhvati što veći broj žena, najmanje 75 odsto ciljne populacije, prvenstveno između 50 i 69 godina.

Kako je saopštila Gradska uprava, Radulović je istakla da su tokom akcije sugrađanke mogle da obave pregled dojke bez uputa i čekanja, pa je za samo tri dana prošle sedmice urađeno 186 mamografskih i 154 ultrazvučna pregleda.

"S obzirom na broj pregledanih žena, promene su ustanovljene kod čak 15 i preduzete su aktivnosti radi određivanja dinamike i sadržaja daljeg praćenja, uključujući i upućivanje na dalju dijagnostiku", objasnila je Radulović.

Ona je podsetila da rano otkrivanje raka dojke podrazumeva prepoznavanje simptoma ili znakova bolesti, a ako se bolest dijagnostikuje u početnoj fazi, lečenje je efikasnije i ekonomski isplativije, smanjuje se stepen invaliditeta i smrtnosti i omogućava brže vraćanje predašnjem načinu života.

"Značaj ovih pregleda je veliki, ako se zna da je ranim otkrivanjem izlečenje moguće u najvećem broju slučajeva, ali se najveći broj žena ipak javi u poodmakloj fazi bolesti, kada je i lečenje dugotrajnije i neizvesnije", precizirala je Radulović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track