FOLIĆ: Završena obnova stepeništa u prolazu na Zelenom vencu
Foto: Beoinfo

Zamenjene sve dotrajale ploče

FOLIĆ: Završena obnova stepeništa u prolazu na Zelenom vencu

Beograd -
U podzemnom prolazu na Zelenom vencu završena je obnova stepeništa i sada je ono bezbedno za građane.

Ovo je prva faza obnove koja je urađena na zahtev gradonačelnika, a planirano je da u narednih nekoliko meseci uradimo obimniju rekonstrukciju i da se sve ploče zamene kako bi boja i kvalitet kamena bili ujednačeni, rekao je gradski urbanista Milutin Folić.

On je gostujući na RTV Studio B naglasio da to važi i za druga dva stepeništa u ovom podzemnom prolazu, a od sledeće godine planirana je i rekonstrukcija podzemnog prolaza na Terazijama.

Govoreći o širenju pešačke zone u centru grada, Folić je rekao da su radovi u Ulici Vuka Karadžića gotovo završeni i da se očekuje da će taj posao biti urađen do kraja novembra.

– U toj ulici zamenjene su instalacije, postavljene kamene ploče, biće postavljene žardinjere i formiran drvored i ulica će dobiti potpuno novi izgled. Planira se nastavak širenja pešačke zone, a već se radi i na projektima za Obilićev venac, čija rekonstrukcija počinje u aprilu sledeće godine. Planiramo da se deo do Ulice carice Milice završi završi do kraja sledeće godine – najavio je Folić.

Prema njegovim rečima, preduslov za širenje pešačkih zona u Beogradu je izgradnja podzemnih garaža, na čemu se uveliko radi.

–Upravo radimo na tome da se napravi terminus u Dunavskoj ulici, a radi se i na nova dva terminusa na Novom Beogradu. Kada se završe ta dva terminusa, stiču se uslovi da se potpuno rastereti Trg republike i Studentski trg. Na taj način cela ta zona od Trga republike do Kalemegdana postaje pešačka, a očekujemo da to bude završeno za dve godine. Vasina ulica će biti ulica kulture jer se u njoj nalazi nekoliko važnih kulturnih institucija, Obilićev venac će imati dominantno ugostiteljske, a Kosančićev venac istorijske sadržaje – precizirao je gradski urbanista. Govoreći o Trgu Slavija, on je rekao da je odbačena prvobitna ideja da tu budu izgrađeni podzemni prolazi za pešake.– Mi smo uradili nekoliko analiza koje su pokazale da pešaci uopšte nisu uticali na saobraćajnu gužvu na Slaviji, ali će ipak po planu pešački prelazi biti malo odmaknuti od samog trga. Spomenik Dimitriju Tucoviću je izmešten i na njegovom mestu će biti postavljena fontana. Slavija počinje da se radi nakon maratona sledeće godine i radiće se u nekoliko faza. Biće ostavljena protočna dva primarna pravca kako ne bi bilo prevelikih gužvi za vreme radova – rekao je Folić.

On je rekao da će rekonstrukcija Cvetnog trga biti završena do sredine decembra, iako je prvobitno planirano da radovi budu završeni 10. oktobra.

– U toku izvođenja radova naišli smo na instalacije koje nisu bile ucrtane u katastru, što je produžilo radove. Mislim da će kada radovi budu gotovi, građani biti zadovoljni jer je oslobođena javna površina – istakao je gradski urbanista.

On je najavio i rekonstrukciju hotela „Jugoslavija”, gde će se nakon radova nalaziti hotel „Kempinski”, koji će dati potpuno novi izgled ovom delu grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track