GRAD OSTAVLJA BEBE BEZ NEGOVATELJICA: Jedini državni bebi-servis pred zatvaranjem!
Foto: Dragana Udovičić

SRAMOTA

GRAD OSTAVLJA BEBE BEZ NEGOVATELJICA: Jedini državni bebi-servis pred zatvaranjem!

Beograd -
BEOGRAD - Jedini državni bebi-servis, koji postoji od 1988. godine, prema nekim najavama verovatno će uskoro prestati da radi zbog odluke Grada Beograda, koji ga je i osnovao.

Grad za doprinose i poreze službenica ovog servisa mesečno izdvaja oko 2,7 miliona dinara, što je 32.400.000 dinara na godišnjem nivou. Gašenjem bi 210 bebisiterki bilo prebačeno na biro, a 218 mališana bi moralo da bude upisano u privatne vrtiće. Ako bi se to desilo, iz gradske kase mesečno bi se izdvajalo oko pet miliona dinara, što je duplo više nego dosad. Ne mogu u vrtićeRuzmilka Ðotunović, rukovodilac Bebi-servisa, kaže za Kurir da je dobila nezvaničnu informaciju da se Bebi-servis pozicionira, ali da nije dobila odgovor šta to tačno znači.- Naravno da se plašim da može doći do zatvaranja. Postoji mnogo beba o kojima se naše saradnice staraju, a koje imaju slab imunološki sistem i ne odgovaraju im uslovi u vrtićima, baš kao ni deci s posebnim potrebama. Veliki broj roditelja ima radno vreme koje ne odgovara radnom vremenu vrtića, porodiljsko odsustvo nekim majkama bude kraće od zakonom propisanog, a i mnoge mame i tate ne koriste pravo na bolovanje jer se plaše otkaza, pa su im usluge ovog servisa neophodne. Neki roditelji imaju zahteve da službenice rade u popodnevnim časovima jer u školama nema produženog boravka. Imamo i decu sa smetnjama u razvoju čiji roditelji, očekuju podršku - priča Ðotunovićeva i naglašava da se trenutno na njihovoj listi čekanja nalazi 40 porodica.

Uskoro će se naći na birou... Bebisiterke će morati da traže drugi posao
Uskoro će se naći na birou... Bebisiterke će morati da traže drugi posao

Roditelji zaposlenima u Bebi-servisu mesečno plaćaju 27.581 dinar za uslugu čuvanja deteta, a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu zadužen je za uplaćivanje poreza i doprinosa.- U oktobru Grad je uplatio oko 2,7 miliona dinara za poreze i doprinose naših saradnica, dok su korisnici izdvojili 4,5 miliona dinara za plate žena koje su čuvale 218 dece. Ako sve to pretočimo u matematički opravdana sredstva, Grad bi platio mnogo više da su ova deca u vrtićima ili u centrima za specijalnu negu i podršku - izdvajao bi oko pet miliona dinara na mesečnom nivou za 218 korisnika (bez 18 dece školskog uzrasta) za plaćanje privatnih vrtića. Takođe u ovom momentu 210 saradnika centra je zaposleno i nisu na teretu Gradu Beogradu kao nezaposlena lica - ističe naša sagovornica.Ne postoji drugi centar- Potreba za ovim vidom zbrinjavanja dece je sve veća s obzirom na to da mi brinemo o deci koja ne mogu biti obuhvaćena drugim oblicima zbrinjavanja, pre svega mislimo na bebe do jedne godine i decu s posebnim potrebama. Postoje i liste čekanja, što pokazuje da Bebi-servis nije luksuz, već potreba. U našem gradu ne postoji centar koji se bavi negom beba do šest meseci, kao i uzrasta od šest do 12 meseci, a naši spoljni saradnici zbrinjavaju 102 bebe tog uzrasta. Od 12 do 24 meseci imamo 50 dece, a do 36 meseci još deset, to su ukupno 162 bebe predjaslenog i jaslenog uzrasta. S posebnim potrebama je 30 dece. Najmanji broj dece je vrtićkog uzrasta, od tri do sedam godina, njih 24, i 18 školske dece - objašnjava Ðotunovićev.Pitanja smo prosledili Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu, ali smo od PR službe dobili informaciju da ne možemo dobiti odgovore jer Sekretarijat ne radi vikendom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja