SKUPŠTINA GRADA: Izmenjena Odluka o doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta
Foto: Beoinfo

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

SKUPŠTINA GRADA: Izmenjena Odluka o doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta

Beograd -
BEOGRAD - Tokom primene Zakona o planiranju i izgradnji, uočeno je da pojedini članovi u postojećoj odluci o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta nisu jasno definisani ili precizirani, pa je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda predložila izmenu i dopunu ove odluke, što je usvojeno na današnjoj sednici Skupštine grada.

Prema rečima Gordane Lukić iz ove direkcije, fizička i pravna lica koja imaju pravni interes mogu da zaključe ugovor o finansiranju radova na izgradnji nedostajuće komunalne infrastrukture, neophodne za funkcionisanje objekta za koji se izdaje građevinska dozvola.

Potpisivanjem ugovora, investitor nema pravo na umanjenje doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta niti na refundiranje troškova. Ako je doprinos umanjen za određeni procenat, a u postupku pribavljanja upotrebne dozvole direkcija izgradi nedostajuću infrastrukturu, investitor je dužan da je plati.

Takođe, ukoliko je ugovorena vrednost radova manja od utvrđenog procenta umanjenja na ime nedostajuće komunalne infrastrukture, prilikom obračuna doprinosa izračunaće se tačan procenat za koji se vrši umanjenje doprinosa. Investitor kojem posle uplate doprinosa prestane pravni odnos ili određena rešenja, ima pravo na povraćaj uplaćenih sredstava u nominalnom iznosu, ukoliko dostavi dokaz da objekat nije izgrađen ili da je uklonjen. Investitori sa kojima je zaključen ugovor u skladu sa ranije važećim odlukama i ugovorom je utvrđen jedinični iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, imaju pravo na umanjenje od 60 odsto u slučaju plaćanja naknade jednokratno u roku od 15 dana od dana obračuna.

- Direkcija za građevinsko zemljište ima veoma velika potraživanja, čak 33 milijarde dinara, od čega se dvanaest milijardi odnosi na sumnjiva i sporna potraživanja investitora u postupku stečaja. Od ostatka, šesnaest milijardi su dospela potraživanja, što dokazuje da su instrumenti obezbeđenja plaćanja bili veoma loši. Predmeti su u sudskim postupcima i zato je odluka neophodna jer se uvode novi instrumenti obezbeđenja plaćanja - rekla je Gordana Lukić.Ona je zaključila da se na ovaj način stvara mogućnost boljeg i realnijeg planiranja sredstava neophodnih za realizaciju Programa uređivanja građevinskog zemljišta, pripreme lokacija za dodelu i izgradnje objekata komunalne infrastrukture.

(Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track