MALI: Novu godinu u Beogradu proslaviće 150.000 stranih turista
Foto: Beoinfo

Stiže 90.000 Bugara

MALI: Novu godinu u Beogradu proslaviće 150.000 stranih turista

Beograd -
BEOGRAD - Prošle godine smo za doček Nove godine imali oko 60.000 stranih turista, a ove očekujemo minimum 150.000, jer je samo iz Bugarske najavljeno njih 90.000, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je istakao da ovi turisti u proseku dnevno ostave 300 evra i u Beogradu borave tri ili četiri dana, a to su desetine miliona evra koje će Beograd zaraditi.

– Turizam je grana budućnosti ne samo za Beograd, već za ceo svet i svaki grad se trudi da privuče što više gostiju. Mi smo ove godine imali veliki broj manifestacija kako bismo zainteresovali turiste da posete naš grad i što duže ostanu. Ove godine Beograd neće potrošiti više od 20 miliona dinara za doček Nove godine, a imaćemo i sponzore koji će podržati manifestaciju. Sve će biti javno i transparentno i sigurno nećemo kriti cifre jer se ponosimo time što ćemo uložiti u nešto što će gradu doneti veliki profit. Kada završimo pripreme, za desetak dana objavićemo ceo izveštaj o tome gde je svaki dinar potrošen – rekao je Siniša Mali.

On je napomenuo da će sa proslavljenim glumcem Stivenom Sigalom doći i veliki broj stranih novinara, što će uticati na pisanje medija o Beogradu i promovisati naš grad kao turističku destinaciju.

– Beograd se ne poredi sa drugim gradovima u regionu kada je u pitanju doček Nove godine, već sa Parizom, Londonom, Moskvom, Istanbulom, Atinom. Ukoliko to želimo i da ostvarimo, onda moramo da uložimo sredstva kako bismo novogodišnji provod učinili zanimljivijim i boljim. Novogodišnji program će ovaj put biti kao nikada do sada, a sledeće godine ćemo se truditi da budemo još bolji u promociji Beograda kao centra turizma u regionu – istakao je gradonačelnik.

Povodom dobijanja nagrade Evropski gradonačelnik regiona 2015, Siniša Mali je istakao da je to važna nagrada koja dolazi u momentu kada Vlada Srbije otvara poglavlja o pristupu Evropskoj uniji i „to je potvrda svih napora koje smo uložili da Beograd pretvorimo u svetsku prestonicu”.

Govoreći o finansijama u gradu, Siniša Mali je naveo da su za godinu i po dana pokrenute velike investicije, deficit je smanjen četiri puta, a gradska preduzeća posluju pozitivno, što je za Beograđane važno jer 85 odsto ide u budžet. Posebno je, kako je napomenuo, važan projekat kojim će se u narednih deset godina obezbediti vodovod i kanalizacija u svakom delu grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track