Beograđani se druže sa gardistima

Beograđani se druže sa gardistima

Beograd -
Akcija će biti organizovana, od 10 do 14 sati, u kasarni "Dedinje"

BEOGRAD - Pripadnici Garde Vojske Srbije danas organizuju akciju "Otvoreni dan" tokom koje će građani moći da se upoznaju sa tehničkim sredstvima i opremom koju koriste pripadnici te elitne jedinice.

Akcija će biti organizovana, od 10 do 14 sati, u kasarni "Dedinje" u okviru obeležavanja Dana Garde - 6. maja i 182. godišnjice njenog formiranja.

Pripadnici Garde Vojske Srbije obeležavaju 6. maja 182. godišnjicu formiranja, u znak sećanja na isti datum iz 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija.

Pripadnici te jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane, kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.

Zadatak gardista je i obezbeđenje specijalnih veza, realizacija poslova iz delokruga rada vojne policije i izvršenje drugih zadataka po naređenju načelnika Generalštaba, kome je neposredno potčinjena.

Komandant Garde koja je direktno potčinjena Generalštabu Vojske Srbije je brigadni general Milomir Todorović, a jedinica je stacionirana u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track