VESIĆ: Sve zgrade u Beogradu treba da budu uređene
Foto: Beoinfo

Komšijski odnosi od presudne važnosti

VESIĆ: Sve zgrade u Beogradu treba da budu uređene

Beograd -
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da ulaz zgrade u Bulevaru despota Stefana, koji je proglašen za najbolje uređen ulaz, predstavlja primer kako treba da budu uređene sve zgrade nakon usvajanja Zakona o stanovanju.

Vesić je, nakon obilaska zgrade u Beogradu, kazao novinarima da je to što su se stanari organizovali i uredili zgradu od sopstvenog novca primer toga kako ljudski odnosi "bolje od svakog zakona mogu da urede".

"Ovo je verovatno najlepše uredjena zgrada i uredjen ulaz u Beogradu, ovi stanari su se sami organizovali", kazao je Vesić.

Dodao je da stanari u zgradi pored zajedničke prostorije za druženje imaju i biblioteku. Kako je naveo, nakon stupanja na snagu Zakona o stanovanju sve neuredjene zgrade u Beogradu, kojih ima oko 10.000, trebalo bi da "izgledaju kao ova zgrada".

Vesić je kazao da će grad Beograd u saradnji sa predstavnicima skupštine stanara rešiti problem lokala u neposrednoj blizini zgrade, koji su van funkcije.

"Cena stana u ovom ulazu je za oko 300 evra veća nego u susednim zgradama, samo zato što stanari sami vode računa o svom ulazu. To je poruka svima da treba da vode računa o svojim zgradama", dodao je Vesić.

Vesić je rekao da je grad Beograd inicirao donošenje Zakona o stanovanju kako bi se uveo red u održavanje stambenih zgrada "što većina građana želi".

Dodao je da Zakon o stanovanju predviđa obaveznost organizovanja skupštine stanara, zahteva uvođenje upravnika zgrada, a stambenim zajednicama koje samostalno ne odaberu upravnika lokalna samouprava će dodeliti privremenog prinudnog upravnika.

Prema njegovim rečima, taj zakon neće doneti nove troškove stanarima zgrada. Predsednica Skupštine stanara Biljana Vukosavljević kazala je da je zgrada pokrenula inicijativu da se lokali koji su van funkcije "srede i prilagode nameni".

"Neverovatno je da u 21. veku bilo ko razmišlja o tome da ulaz treba da bude očišćen... Uložili smo veliki napor da to sve uredimo, a ponosna sam na komšije koji prihvataju svaku inicijativu i akciju", kazala je ona.

Ulaz zgrade u Bulevaru despota Stefana 68b proglašen je za najbolje uredjen ulaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track