SREĐUJU ORONULE ZGRADE: Ne kažnjavajte nas što brinemo o bezbednosti
Foto: Zorana Jevtić

Traže slobodu za akcije

SREĐUJU ORONULE ZGRADE: Ne kažnjavajte nas što brinemo o bezbednosti

Beograd -
Problem su prekršajne prijave koje dobijaju od državnog revizora

BEOGRAD - Članovi veća beogradske opštine Stari grad od 2010. godine su preko programa „Zajedno za vašu zgradu“ i četiri konkursa uspeli da srede 900 oronulih zgrada.

Međutim, problem su prekršajne prijave koje dobijaju od državnog revizora. Marko Bastać, član veća, navodi da je kamen spoticanja to što se u zakonu iznova i iznova propisuje da su stanari obavezni sto postotno da sami brinu i o unutrašnjosti i o spoljašnosti zgrade.

- Zakonski, niko osim njih nema osnova da može da im pomogne. Mi putem projekta pomažemo, davali smo kao opština 80 odsto vrednosti radova na sređivanju fasade, a stanari 20 - i dobili smo prijave zbog ovih radova.

Došli smo na ideju da pokušamo da promenimo zakon, da prikupimo 10.000 potpisa naših građana kako bismo skrenuli pažnju državi da nešto ne funkcioniše u samom zakonu, to jest da nama kao lokalnoj samoupravi dozvole da možemo bez pisanja tih krivičnih i prekršajnih prijava da investiramo u zgrade u koje očigledno niko ne investira - ističe Bastać.On kaže da državni revizor tumači da time što sređuju zgrade uvećavaju vrednost stana.

- Mi to tumačimo s druge strane, to je stvar bezbednosti, jer ne brinemo samo o ljudima u toj zgradi već o svim ljudima koji prolaze ulicom. Dakle, nije samo estetika u pitanju, više je bezbednost i mislim da je to najvažnije u ovom slučaju - dodaje Bastać.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track