APSURD: Izbacuju porodicu iz kuće posle 80 godina!

Familija Vuksanović součava se sa velikom nepravdom

APSURD: Izbacuju porodicu iz kuće posle 80 godina!

Beograd -
Otkupili smo od opštine njihov deo vlasništva, a pošto je objekat bio u katastrofalnom stanju, opasnom po život kako su stručnjaci ocenili, napravili smo novi, koji nam sada oduzimaju vlasnici starog zdanja koji se pojavljuju posle osam decenija - priča mladić koga izbacuju na ulicu

Beograd. Savski venac. Adresa gde živi porodica Vuksanović ravno 80 godina. Taj životni ciklus preti da bude prekinut. Da sve bude bolnije radi se o nepravdi! Naime, preci Vuksanovića su se u kuću u Prilepskoj ulici doselili još 30-tih godina prošlog veka. Od tada su se generacije ove familije smenjivale... Vukasnovići su od opštine Savski venac otkupili 1999. godine deo vlasništva i ujedno su imali i pravo korišćenja objekta.

- Kuća je tada bila u jako lošem stanju. Izveštaji sudskih veštaka govorili su da je objekat nebezbedan za život stanara, sklon padu, to je naravno i nama bilo jasno, pa smo morali da krenemo u rekostrukciju kuće - počinje priču Vojislav Vuksanović. Dotrajali zidovi nisu omogućavali ni rekostrukciju, koja je pokušana, pa je kuća morala biti izgrađena ponovo. Od temelja.

- Moja baba se 1941. godine sakrivala od bombardovanja u podrumu kuće, a mi smo za vreme NATO agresije 1999. morali spavati kod komšija. Trošnu kuću mogla je i jača detonacija da sravni. Pokušali smo rekonstrukciju, ali zidovi su krenuli da se ruše. Posle svega toga sagradili smo novi objekat u kojem je konačno bio moguć bezbedan i normalan život. U trenutku gradnje imali smo deo vlasništva, stanarsko pravo, kao i nalaz veštaka da je kuća sklona padu i slike fotografa koje potvrđuju kakvo je stanje bilo. Nekoliko godina kasnije kreću veliki problemi koji su kulminirali u prvim mesecima 2016.

- Posle osam decenija pojavljuju se vlasnici preostalog dela kuće. Dok je postojao stari objekat koji se urušavao, prokišnjavao i koji se čak zapalio jednom prilikom, pa su intervenisali i vatrogasci, nije bilo ni traga ni glasa od njih. Pojavljuju se i traže da dobiju novi objekat. Šta se prethodnih 80 godina tu događalo, to im je izgleda nebitno. To što je sada tu neka nova kuća, ni to izgleda nije bitno. Prema proceni veštaka kuća je 1999. vredela oko 20.000 maraka, dok nova sada vredi 140.000 evra, ali izgleda da ni to nije bitno - ironično će Vojislav.

Zaplet je tu tek počeo. Sud je poništio ugovor opštine i Vuksanovića o prodaji dela kuće. I to posle više od 15 godina!

- Za početak marta je najavljeno naše iseljenje. Smatramo da je u odlukama bilo ozbiljnih nepravilnosti i zbog toga smo se Žalili nadležinim institucijama. Sigurno nećemo tek tako da se odreknemo našeg doma i kuće gde moja porodica živi decenijama i koju smo, od našeg novca sagradili - poručio je Vojislav Vuksanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja