PARK PRIJATELJSTVA: U planu izgradnja spomenika svim Srbima stradalim za slobodu
Foto: Printscreen/YouTube

Kod Večne vatre

PARK PRIJATELJSTVA: U planu izgradnja spomenika svim Srbima stradalim za slobodu

Beograd -
U Parku prijateljstva na Novom Beogradu planirana je izgradnja centralnog spomen obeležja stradalim Srbima, a u Odbor za podizanje tog spomenika uključeno je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Predloženo je da taj spomenik bude podignut na sadašnjoj lokaciji spomen-obeležja Večna vatra i biće posvećeno svim žrtvama koje su stradale za slobodu Srbije i srpskog naroda.

"Na taj način bi postojao jedan centralni spomenik koji bi dostojno obeležio ukupna stradanja svih boraca za slobodu i nevino stradalih žrtava tokom svih ratova u srpskoj istoriji“, stoji u odgovoru Ministarstva za rad na pitanje narodnog poslanika Aleksandra Čotrića (SPO).

Čotrić je, kako je saopšteno iz SPO, pitao da li Vlada Srbije planira izgradnju memorijalnog centra posvećenog srpskim žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu. Ministarstvo u odgovoru, koji je potpisao državni sekretar Dragan Popović, ističe i da „podizanje novih memorijala nije u nadležnosti ovog Ministarstva, ali je ono intenzivno uključeno u razne projekte koji se odnose upravo na ovu oblast: učešće u radu Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predlog modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na Starom beogradskom sajmištu.

Inicijativu Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve o Starom sajmištu, kao spomen-kompleksu posvećenom sveukupnom stradanju srpskog i ostalih naroda sa ovih prostora, razmatra pomenuta Komisija, navodi se u odgovoru tog resora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track