RADOVI NA SLAVIJI: Objavljen tender, Grad pozvao kompanije na učešće
Foto: Kurir Štampano

Rekonstrukcija

RADOVI NA SLAVIJI: Objavljen tender, Grad pozvao kompanije na učešće

Beograd -
BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić pozvao je domaće i strane kompanije na učešće tenderima za izvođača radova na rekonstrukciji trga Slavija i Bulevara oslobođenja.

Tender je objavljen na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i na sajtu grada Beograda. Vesić je najavio da će grad pratiti tempo realizacije radova, kako bi oni bili završeni u roku.

Vesić je, povodom objavljivanja tendera, dodao da će otvaranje ponuda biti 12. maja i da će grad sve učiniti da rekonstrukcija počne do 15. juna, te da će radovi na tim projektima trajati 155 dana.

Vesić je naveo da su tenderi otvoreni za sve i da grad želi da vidi nadmetanja najboljih za dobijanje posla.

"Trg Slavija i bulevar Oslobođenja predstavljaju jednu od najznačajnijih saobraćajnica u gradu i zato nećemo dozvoliti da rekonstrukcija traje dan duže nego što je predviđeno. Od izvođača očekujemo da radi svakodnevno, u punom kapacitetu, da radovi budu završavani na vreme i da kvalitet radova odgovara zahtevima iz projekta. Nećemo se ustručavati da naplatimo penale za svako kašnjenje ili nepoštovanje ugovora, kao što ćemo isplatiti bonuse za dobar rad i raniji završetak radova", rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je upozorio potencijalne izvođače da će grad dnevno pratiti tempo realizacije radova i da će redovno izveštavati javnost o stanju na projektu.

Na poslu kontrole, prema njegovim rečima, biće angažovano više gradskih čelnika koji ćesa direktorom Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda voditi računa o svakom detalju ovog posla.

Najavljuje promenu režima saobraćaja za vreme rekonstrukcije, što je i razlog zbog koga će se veći deo posla radi tokom leta, kada je saobraćaj u Beogradu manjeg intenziteta.

"Svesni smo da svaka rekonstrukcija i promena režima saobraćaja pravi nelagodnost i zato se izvinjavamo građanima, ali baš zato sve činimo da rekonstrukcija traje što kraće", objasnio je Vesić, dodajući da je grad svestan da je sebi dao težak zadatak kada je kao rok za završetak radova odredio 155 dana, ali da aktuelna vlast nije kao prethodna, koja je ostavila rok od godinu dana u slučaju rekonstrukcije Vojvode Stepe.

Konkurs za fontanu u centralnom delu trga

Direktor Agencije za investicije i stanovanje Luka Petrović rekao jeda Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda istovremeno raspisuje javni konkurs za izgradnju fontane, a da je rok za završetak posla 155 dana.

"Za vreme izvođenja radova saobraćaj će se odvijati pravcima Makenzijeva - Ulica kralja Milana i Nemanjina - Bulevar oslobođenja. Beogradska ulica, na potezu Trg Slavija - Njegoševa, biće jednosmerna ka Njegoševoj. Za vreme radova biće onemogućen prilaz Trgu Slavija iz Ulice Svetog Save i Deligradske", rekao je Petrović, a saopštila Gradska uprava.

On je kazao da će biti ukinut parking prostor između Beogradske ulice i Prote Mateje, ali da će se taj prostor iskoristiti za odvijanje pešačkog saobraćaja u vreme radova.

"Parking prostor između ulica Prote Mateje i Alekse Nenadovića ostaće u funkciji tokom izvođena radova, a i kasnije. Detaljan plan odvijanja saobraćaja za vreme izvođenja radova blagovremeno će se objavljivati u svim medijima za svaku fazu radova ponaosob", dodao je Petrović.

Kako je naveo, devet kompanija je učestvovalo na tenderu za nadzor radova, među kojima su velike svetske firme iz te oblasti.

Petrović je kazao da će fontana u centralnom delu trga "ulepšati njegov izgled i neće ugrožavati vozače u slučaju jakog vetra, jer će biti ugrađeni senzori koji će u skladu sa jačinom vetra regulistati visinu mlaza vode".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track