VESIĆ I FOLIĆ NA VRAČARU: Gradić Pejton će biti sačuvan i restauriran
Foto: Beoinfo

VESIĆ I FOLIĆ NA VRAČARU: Gradić Pejton će biti sačuvan i restauriran

Beograd -

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić i gradski arhitekta Milutin Folić posetili su danas gradić Pejton na Vračaru, potpisali peticiju za njegovo očuvanje, koja je već dobila podršku preko trideset hiljada građana i razgovarali sa zakupcima.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da „svi koji su potpisali peticiju protiv rušenja gradića Pejtona mogu da budu sigurni da je čvrsta namera Grada Beograda da se on sačuva i restaurira”.

– Bivša gradska vlast je prvo pokušala da sruši gradić Pejton a potom je, uplašena od reakcije Vračaraca, odustala ali nikada nije ni pokušala da trajno reši status ovog jedinstvenog centra, kako imovinski tako i u smislu da bude restauriran i očuvan i zauvek zaštićen od samovolje bilo koje vlasti. Imam utisak da nikada nisu odustali od namere da sruše gradić Pejton samo su čekali da prođe vreme – rekao je Vesić.

On je dodao da činjenica da su glavni gradski urbanista Beograda Milutin Folić i on došli da potpišu peticiju jasno pokazuje nameru sadašnje gradske vlasti da se gradić Pejton sačuva.

– Imali samo sastanak sa zakupcima i dogovorili se da oni već od ponedeljka, zajedno sa Gradom Beogradom i uglednim Čuburcima počnu da rade na izradi projekta restauracije gradića Pejtona – poručio je Vesić.

Glavni urbanista Milutin Folić rekao je da je već za ponedeljak u podne zakazao sastanak u Skupštini grada, na kome će biti oformljena gradska komisija, u kojoj će biti predstavnici zakupaca i ugledni Čuburci, koja će početi da radi na projektu restauracije gradića Pejtona.

– U komisiji će biti naslednici profesora Ranka Radovića, koji je projektovao ovaj jedinstven centar u gradu koji zaslužuje da bude očuvan. Pored njih, angažovaćemo poznate arhitekte, ali i predstavnike grada koji se bave imovinom kako bi jednom zauvek obnovili gradić Pejton i stavili tačku na priče o njegovoj sudbini – kazao je Folić.On je dodao da je vreme da „gradić Pejton iz privremenog statusa dobije stalni i da se pripremi projekat restauracije kako bismo kasnije, pored postojećih zakupaca imali ovde stare zanate i umetnike”.

Gradić Pejton treba da bude umetnički centar Vračara i vreme je da se prema njemu ovo društvo tako odnosi, rekao je Folić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track