(VIDEO) POMRAČENJE UŽIVO: Merkur danas prolazi ispred Sunca
Foto: AP

Ne gledajte direktno u Sunce, oštetićete vid zauvek

(VIDEO) POMRAČENJE UŽIVO: Merkur danas prolazi ispred Sunca

Beograd -

BEOGRAD - Planeta Merkur danas će u popodnevnim časovima iti ispred sunčevog diska, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Prelaz Merkura preko Sunca, poznat kao prolaz ili tranzit, počelo je u 13.12, a završiće se u 20.40. Kako Sunce u Srbiji zalazi ranije, u Beogradu u 19.53, "silazak" Merkura sa Sunca se neće videti. Sredina prolaza je u 16.57.

UŽIVO POMRAČENJE MOŽETE GLEDATI OVDE

Pojava je iste prirode kao i pomračenje Sunca. Jedina razlika je u tome što Mesec može da zakloni Sunce u potpunosti, a Merkur je toliko mali kružić da se ne može videti golim okom. Zato se koriste iste mere bezbednosti kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, navodi se u saopštenju.Najbezbednije je praćenje Merkura, putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa. Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri. Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozorava se u saopštenju.

Prolaz Merkura će u celosti moći da se posmatra iz oblasti Severnog Atlantika, a nevidljiv je iz Australije i Zapadnog Pacifika. Pošto je lepo vreme, Beograđani mogu da posmatraju prolaz Merkura sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja