SKRNAVLJENJE SPOMENIKA DEPORTOVANIM JEVREJIMA Vandalski čin neće uticati na odnose Srbije i Izraela
Foto: Printscreen Tanjug

Nije antisemitizam već delo nerazumnih

SKRNAVLJENJE SPOMENIKA DEPORTOVANIM JEVREJIMA Vandalski čin neće uticati na odnose Srbije i Izraela

Beograd -

BEOGRAD - Spomenik nevino stradalim ženama i deci, zatočenicima jevrejskog logora Zemun u Drugom svetskom ratu, grubo je danas oskrnavljen grafitima, a to delo vandala neće uticati na odnose Srbije i Izraela, izjavio je zamenik izraelskog ambasadora u Srbiji i Crnoj Gori Itaj Milner.

"Moje lično mišljenje je da to nije delo iz antisemitizma, već mislim da su to deca, da ne razumeju šta rade i šta spomenik predstavlja i to znači da se akcenat mora staviti na obrazovanje te dece", rekao je Milner.Smatra da se deca moraju bolje obrazovati, da znaju šta je bio holokaust i da se odigrao i u njihovom gradu, kao i da znaju šta koji spomenik predstavlja.

"I kada subotom uveče idu na piće, da znaju šta predstavlja spomenik pored kog prolaze. Mislim da to vandalsko delo govori za sebe, to je strašna stvar za spomenik koji simbolizuje holokaust, mesto gde su kamioni- dušegupke punjeni gasom i sramota je da na mestu koje bi trebalo da komemorira žrtve i održava sećanje na njih i na dobre odnose Srba i Jevreja, neko dođe i narušava spomenik", rekao je Milner.

Direktor Miksera Ivan Lalić odmah je organizovao aktiviste da se vandalski grafit ukloni sa spomenika i poručio da antisemitizam zaista nije dobrodošao u Beogradu i Srbiji.

"Brzo smo reagovali i vrlo brzo ćemo grafit ukloniti, sa idejom da se to nikada više ne ponovi i ko je to uradio- sram ga bilo, šta drugo da kažem, a mi smo dodatno pogođeni tim vandalskim činom, koji se dogodio u 'predvečerje' Mikser festivala, čija je tema osetljivo društvo", rekao je Lalić.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Bivši funkcioner opštine Savski Venac, odgovoran za postavljanje spomenika pre dve godine, Branimir Gajić rekao je da je tragično što je spomenik na takav način oskrnavljen.

"Moram da izrazim duboko ogorčenje ovakvim vandalizmom, nije reč samo o skrnavljenju spomenika, već i uspomene na sve žene i decu, koji su na tom mestu ubijeni ratnih godina. Spomenik je postavljen tačno pre dve godine i do sada nije doživeo takvo skrnavljenje, a ja se duboko nadam da je poslednji put da se neko usudio da na takav način vređa jednu duboku beogradsku ranu", rekao je Gajić.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Aktivisti Miksera, zajedno sa gradskim službama, čiste spomenik na kome je za sada nepoznati vandal nepravilno napisao "Srbia" i nacrtao dva nepoznata simbola, posebnim hemikalijama koje uklanjaju grafite, a ne oštećuju sam spomenik.

Spomenik u znak sećanja na oko 6.300 nevinih žena i dece Jevreja, postavljen je 5. avgusta 2014. na mestu na kome je za vreme Drugog svetskog rata nemački kamion- dušegupka stao i uključivao sklopku koja bi ubacivala ugljen-monoksid iz motora u tovarni deo, u kojem su bile žrtve.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Spomenik simbolizuje taj kamion, zbijenost žrtava, "prozori" na spomeniku su deca, majke i "pogled na nebo".

Na spomeniku je izvučen i pslam iz Talmuda, koji kaže "Neću više videti čoveka među onima koji stanuju na svetu", a postoje tragovi guma kamiona, a interesantno je da su to tragovi od originalnih guma, koje je zaista koristio taj kamion.

(Foto: Printscreen Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track